Гоце Делчев

11.10.2011
Гоце Делчев Център

В Югозападна България, в близост на река Места, се намира красив град, потънал в зеленина – Гоце Делчев. Обгърнат е от величествените възвишения на Среден Пирин.

Църква в Гоце Делчев

Множество старинни църкви и манастири, местността Попови ливади, резерват Ореляк, Градският парк и местният Общински исторически музей са сред най-големите забележителности на планинския град.

Гоце Делчев има богата история. Селището е основано от римския император Траян през II век. Старото име на града е Неврокоп. Останки от антични крепости могат да бъдат разгледани около Гоце Делчев, на 9 км в посока изток. Като българско селище районът е обособен през IX век. На 3 км от града се намират и останките от средновековната крепост Момина кула.

Централната улица в Гоце Делчев

Повече за интересната история на Гоце Делчев можете да научите в Общинския исторически музей. Там могат да бъдат разгледани старинна римска колесница, множество антични предмети, керамични съдове и каменни плочи. В музея има общо 12 експозиции. Изложени са и предмети от българския бит и култура – носии, музикални инструменти, традиционни накити. Сградата, в който се помещава музеят, е обявена за паметник на културата с национално значение. Намира се в близост до централната част на града.

В Гоце Делчев

В Гоце Делчев има четири невероятни православни храма. Свещените места са с удивителна архитектура и с богато украсени стени. Една от най-старите църкви се нарича Свети Архангел Михаил. Построена е в началото на XIX век. Няколко години по-късно (1838 г.) местните построяват друг величествен храм - църквата "Успение Богородично". Иконописите й са дело на зографи от Банско. Около града са разположени три манастира, най-посещаваният от които е “Света Богородица”, построен през 1888 г.

Параклисът Света Марина и черквата Св. Св. Кирил и Методий също са с висока архитектурна и художествена стойност.

Културно-историческа забележителност в Гоце Делчев е и местната джамия с характерното си високо минаре.

Гоце Делчев

Неповторима атмосфера в града създава и възрожденският архитектурен комплекс на Рифат бей. В центъра на града се намира Прокоповата къща - ансамбълът от сгради, които също представляват туристически интерес. Особен уют създават и запазените малки занаятчийски работилници, разположени на улица Звънчарска.

Гордост за града е красивият Градски парк. Отвореното пространство е аранжирано с вкус. В парка се намират някои ценни дървесни видове, а разхлада носи красиво езеро. На територията му има приятни заведения. В близост до него се намира Градският стадион.

Пощата в Гоце Делчев

Любителите на природата ще открият уникални райски кътчета в покрайнините на Гоце Делчев. Край брега на Делчевска река се намира природната забележителност Чинарбей - вековен чинар на възраст около 500 г. с височина 25 м и 10 м обиколка. Предпочитани места за отдих и почивка са още вековните кестенови дървета Близнаците, намиращи се на 1, 5 км западно от града, Рибарникът край р.Места, Корнишкият, Брезнишкият и Каменишкият циркуси, намиращи се в парк Пирин.

Любимо място за разходка на местни и гости е местността Попови ливади. Чистият въздух, уникалната природа и пъстрите планински поляни даряват на посетители глътка спокойствие и уединение в близост до суетата на града. Там се намира и паметника на Гоце Делчев. През1967 година районът е обявен за климатичен планински курорт. Най-висока точка се намира на височина 1430 м. В местността се намира хижа Попови Ливади и още няколко почивни станции.

Живописен е и резерватът Ореляк, известен с вековните си букови гори. Територията му заема общо 850 хектара.

Фонтани в Гоце Делчев

Селата около Гоце Делчев са съхранили непокътнати българските традиции и архитектура. Заслужават посещение село Делчево, прочутото село Ковачевица, където всяка къща е шедьовър, уникалното село Лещен, както и село Долен. Тези селища са обявени за архитектурни резервати. Предлагат чудесни условия за селски туризъм.

Гоце Делчев отстои на 105 км от областния център Благоевград и на 203 км от столицата София. Банско е разположен на 51 км. На 95 км от града се намира морският град Кавала, Гърция.

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати