Чесапийк

04.10.2011
Град Чесапийк

Чесапийк (Chesapeake) е град със статут на независим град, който се намира в Южните Хемптънски пътища (South Hampton Roads) в щата Вирджиния.

Чесапийк е млад град, той е сформиран през 1963 година от политическата консолидация на град Южен Норфълк (Norfolk) и окръг Норфълк, който датира от 1691 година.

Чесапийк е град, в който има разпределение както на урбанистични райони, така и на ферми, гори и блата. Чесапийк е третият по население град на територията на щата Вирджиния с население от 222 209 души.

Окръг Норфълк, чието сформиране е станало през далечната 1691 година, включвал района, който се превърнал в един по-късен момент в градовете Норфълк, Портсмут (Portsmouth) и Южен Норфълк (South Norfolk). Всички тези градове се разширили с добавяне на нова територия след 1871 година.

Превръщането на бившия окръг в независим град било удачна форма за стабилизиране на границите със съседните градове, за да не си взимат градовете територията един на друг.

Град Южен Норфълк получил статут на независим град през 1922 година.

На територия той бил по-малък от Норфълк и от Портсмут. Въпреки това все още съществувала възможността той да бъде погълнат от някой от по-големите близки до него градове. Създаването на Чесапийк било част от вълната структурни промени на местното правителство в югоизточна Вирджиния в периода между 1952 и 1975.

Чесапийк залив

На територията на днешен Чесапийк са живели индианци от племето Чесапийк. Те преживявали с лов и със събиране на плодове и корени. Археолози откриват до Чесапийк различни доказателства за съществуването на културата им, сред които стрели, каменни брадви и глинени съдове.

Миналото на Чесапийк е с дълбоки колониални корени, характерни за Вирджиния. Тук се е разиграла Битката за Големия мост (Battle of Great Bridge) през декември 1775 година. Резултатът от битката бил премахването на Лорд Дънмор (Lord Dunmore) от колонията Вирджиния.

През осемдесетте и деветдесетте години на двадесети век Чесапийк бил колкото съвременно урбанистично място, толкова и фермерско. През деветдесетте години Чесапийк значително се разраснал по отношение на бизнеса и индустрията. Това естествено довело до промени в инфраструктурата и станало притегателен център за много семейства, които се устремили към града, предлагащ нови възможности.

Чесапийк станал прочут през 2003 година, когато на територията му се осъществил първия процес срещу терорист – снайпериста Лий Бойд Мелво (Lee Boyd Malvo). Той бил обвинен в терористична атака, осъществена през 2002 година.

Седемнадесетгодишният престъпник щял да получи смъртна присъда, но съдебните заседатели заменили присъдата с доживотна без право на обжалване. Съдебните заседатели в град Вирджиния Бийч (Virginia Beach) не били толкова снизходителни и осъдили по-възрастния му партньор на смърт.

4
Общо 1 гласували
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати