Бирмингам, Алабама

04.10.2011
Бирмингам, Алабама

Бирмингам (Birmingham) е град, който е най-големият на територията на щата Алабама. Бирмингам е център на окръг Джеферсън (Jefferson County).

На територията на Бирмингам живеят 212 237 човека. Градът е бил основан през 1871, точно след Американската Гражданска война. Градът възникнал като обединение на три бивши фермерски града, сред които се откроявал Елитън (Elyton).

Към града се добавяли нови територии и постепенно той се превърнал в център на транспорта, който бил насочен към минната дейност, както и към стоманообработващата и металобработващата индустрия.

Бирмингам бил наречен на град Бирмингам от Обединеното Кралство, който е един от големите и важни градове. Бирмингам е основан от компанията Елитън Ленд (Elyton Land Company), която обединявала банкери, железопътни строители и плантатори.

Компанията се занимавала с продажба на места до планирания кръстопът на Алабама и Чатануга (Chattanooga). На кръстопътя изникнал и първият пощенски офис, който същевременно изпълнявал функцията на магазин.

Бирмингам Даунтаун

На територията около него били забелязани находища от желязна руда, варовик и въглища, което навело предприемачите на мисълта, че това място е идеално за производство на стомана. Бирмингам е сред малкото места в света, където трите компонента за производство на стомана се намират в такава голяма близост един до друг.

Процъфтяването на града било сринато през 1873 година от епидемия от холера. След това градът започнал да се възстановява. През 1911 година към него били добавени град Елитън и околни малки населени места.

Много от хората, които основали град Бирмингам, били от английски произход. Градът бил планиран като място където африкано-американски работници ще работят срещу малко пари в металообработващите заводи в града.

От основаването си до края на шестдесетте години на двадесети век Бирмингам държи първото място по развитие на индустрията на Юга и се оформа като основен индустриален център. Това му спечелило прякора Магическия град.

В края на двадесети век наред с металообработващата индустрия на града в него се разраснали и други видове бизнес, сред които банковият, телекомуникационният, транспортният, свързаният със здравеопазването, както и с образованието, а също така и застрахователният бизнес. Днес минното дело в Бирмингам вече не е сред водещия бизнес, то е ограничено само в добиването на въглища за отопление.

Що се отнася до развитието на образованието на територията на града, Бирмингам е дом за Училището по медицина UAB, както и за факултета по зъболечение към университета на Алабама (Alabama School of Dentistry).

Град Бирмингам в САЩ

На територията на Бирмингам са разположени три от общо петте правни института на територията на щата - това са Правна школа Къмбърленд (Cumberland School of Law), Бирмингамската правна школа и и Правна школа Майлс (Miles).

Между 1902 и 1912 година на територията на града били построени четири високи небостъргача с офиси. Това спечелило на групата небостъргачи прякора Най-тежкият ъгъл на Земята (The Heaviest Corner on Earth).

Великата Депресия нанесла сериозни щети на капитала в град Бирмингам. По време на войната нуждата от стомана, както и следвоенния строителен бум успели да укрепят положението на Бирмингам и да върнат неговия блясък.

4
Общо гласували: 2
5 0
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати