Окснард, Калифорния

08.10.2011

Окснард (Oxnard) е град, разположен на територията на щата Калифорния. Той е най-големият град на територията на окръг Вентура (Ventura County). Окснард е важен земеделски център и е на водещо място по производство на ягоди. Населението на град Окснард е 197 899 човека.

Окснард е разположен на територия от сто и два квадратни километра. Окснард е град, прочут с плодородната си земя. На територията на града има дюни, плажове и красиви потоци, което го прави притегателна дестинация за туристи.

Град Окснард в Калифорния

Преди много години на мястото, където днес се намира Окснард, са живеели местните индианци от племето Чумаш (Chumash). Първите заселници в района са били португалци, предвождани от изследователя Жоао Родригес Кабрильо (Joao Rodrigues Cabrilho) през шестнадесети век. През 1782 година на мястото на днешния Окснард е била основана мисията Сан Буенавентура (San Buenaventura)

В края на деветнадесети век в местността започнали да се заселват американски фермери, които започнали да отглеждат различни видове земеделски култури на благодатната за тази цел земя.

Градът е кръстен на името на братята Окснард, които били собственици на завод за преработка на захар. Те живеели в Чино (Chino) и никога не са живели в града, който носи тяхното име. Заводът им процъфтявал от 1899 година до 1959 година.

През 1898 година била построена железопътна спирка в Окснард. Това привлякло в града много китайски, мексикански и японски работници.

През 1903 година Окснард бил признат официално за град. През 1907 година отворила врати първата градска библиотека. По време на Втората световна война в града били построени военноморски бази. Това довело до бързо развитие на индустрията на комуникациите.

В средата на двадесети век Окснард се развивал бързо и се разраствал, в покрайнините му се строяли все повече къщи. Било построено пристанището Channel Islands Harbor. Тогава били построени внушителни сгради като Topa Financial Plaza, Esplanade Shopping Mall, Carriage Square Shopping Center.

През 2004 година окснардската полиция започнала яростна борба с организираната престъпност с цел намаляването й.

Окснард, както и останалите градове в Калифорния, е изложен на опасности от земетресения. През юли 1994 година градът бил разтърсен от земетресението Нортридж (Northridge) с магнитуд 6, 7.

През октомври 2009 година имало земетресение с магнитуд 3, 2, а през април 2010 година градът бил разлюлян от земетресение с магнитуд 2, 9. Месец по-късно имало земетресение с магнитуд 3, 9.

4.5
Общо 2 гласували
5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати