Солт Лейк Сити

11.10.2011
Солт Лейк Сити даунтаун

Солт Лейк Сити (Salt Lake City) е град, разположен на територията на щата Юта. Град Солт Лейк Сити е столица на Юта. Обикновено името на града се произнася като Солт Лейк. Населението на Солт Лейк Сити е 186 440 човека.

Солт Лейк Сити е основан през 1847 година от Брайгъм Янг (Brigham Young) и от неговите мормонски последователи, които успели да култивират долината и да я снабдят с напоителни системи.

Солт Лейк Сити

Първоначално градът се е наричал Грейт Солт Лейк Сити (Great Salt Lake City), но първата дума отпаднала след като градът получил официален статут през 1868 година. Солт Лейк Сити е главна квартира на църквата на Исус Христос и Светиите от последните дни (The Church of Jesus Christ of Latter-day Saints). Въпреки това само половината население на града изповядва мормонството.

Емиграцията на международни членове на църквата, както и строежът на първата трансконтинентална железопътна линия довели до внезапното икономическо израстване на града и тогава градът получил своя прякор Кръстовището на Запада. Още тогава Солт Лейк Сити се превърнал в мощен и важен туристически център. През 2002 година Солт Лейк Сити става домакин на Зимните олимпийски игри. Солт Лейк Сити е индустриалният банков център на САЩ.

Историята на град Солт Лейк Сити започна преди хиляди години, когато на мястото, където днес се издига градът, обитавали племена на индианците Шошоне (Shoshone), Уте (Ute) и Паиуте (Paiute). Те живеели в долината на езерото Солт Лейк в продължение на хиляди години, необезпокоявани от никого.

В центъра на Солт Лейк Сити

Първият американски изследовател на територията на езерото Солт Лейк бил Джим Бриджър (Jim Bridger), който се появил в района през 1825 година. През 1843 година местността около езерото Солт Лейк била подробно изучена.

Първите постоянни заселници на територията на бъдещия град били членовете на Църквата на Исус Христос и на Светиите от последните дни. Това се случило през юли 1847 година. Те пътешествали в търсене на изолирано място, за да практикуват религията си, без да пречат на никого и без никой да им пречи.

Те искали да бъдат далече от всякъкв вид насилие и законови преследвания. При пристигането си в долината Солт Лейк Брайгъм Янг, тогавашен президент на Църквата, казал, че това е правилното място за построяване на селище. Той споделил с другите членове на Църквата, че имал видение, че точно това място е подходящо за заселване. По това време там вече нямало индианци.

Няколко дни след пристигането си в долината Брайгъм Янг отбелязал къде ще бъде издигнат храмът Солт Лейк (Salt Lake Temple). След построяването му този храм става прочута мормонска забележителност.

Храмът в Солт Лейк Сити

Храмът Солт Лейк е построен за четиридесет години. Строителството му започнало през 1853 и завършило едв през 1893. Храмът се превръща в най-голямата забележителност на града.

Мормоните създали нов щат, който нарекли Дезърет (Deseret) и пуснали петиция за признаването му през 1849 година. През 1850 година Конгресът на САЩ основал на това място територията Юта, като признал за столица на територията град Филмор (Fillmore). Грейт Солт Лейк Сити заменил Филмор като териториална столица през 1858 година, и тогава името му се съкратило до Солт Лейк Сити.

Населението на града нараствало и имало бум по време на Златната треска. Така градът се превърнал в един от най-населените градове в Стария Запад. Но още през 1857 година се получили колизии в града, тъй като по това време Брайгъм Янг отказал да напусне поста си на губернатор, с което предизвикал началото на войната за Юта. Войници от американската армия пристигнали в града, за да видят, че той бил евакуиран.

През 1890 година Църквата на Исус Христос и Светиите от последните дни започнала да изоставя полигамните принципи на членовете си и издала манифест, че членовете на църквата ще спазват законите на земята, където живеят. През 1896 година Солт Лейк Сити се превърнал в столица на щата.

4
Общо гласували: 3
5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати