Санта Кларита

11.10.2011
Санта Кларита в Калифорния

Санта Кларита (Santa Clarita) е град, разположен на територията на щата Калифорния и е четвъртият по население град в окръг Лос Анджелис. Населението на град Санта Кларита е 176 320 човека. Град Санта Кларита е разположен в долината Санта Кларита. Санта Кларита е известна с горските си пожари. Почти всяка година тук избухват гигантски горски пожари. Пожарите се разгарят в края на лятото и началото на есента.

Санта Кларита е топъл град през по-голямата част от годината. Дъжд вали много рядко, а лятото е горещо и сухо. Това се дължи на близостта на Санта Кларита до пустинята Мохаве (Mojave). През юли, август и септември са най-топлите месеци. Зимата тук е топла, температурите рядко падат под нулата.

Два пъти в историята на града се е развихряло силно земетресението – това е било земетресението Сан Фернандо (San Fernando) през 1971 година и земетресението Нортридж (Northridge) през 1994 година. При второто земетресение са пострадали доста от сградите в града.

Санта Кларита е инкорпорирана през 1987 година като обединение на няколко общности, които включвали Каньон Кънтри (Canyon Country), Нюхол (Newhall), Саугус (Saugus) и Валенсия (Valencia), които били на мястото на бившето ранчо Сан Франциско (Rancho San Francisco).

На територията на Санта Кларита е изграден прочутият парк за развлечения Магическата планина на седемте знамена. Паркът се намира извън града и се намира в окръг Лос Анджелис.

Санта Кларита е инкорпорирана съвсем неотдавна, но историята й е много далечна. През пети век от новата ера в местността, където днес е разположен градът, са живели индианците от племето Татавиам (Tataviam).

През 1842 година, шест години преди откритието на района на Сакраменто (Sacramento) Франциско Лопес (Francisco Lopez) прави първото документирано откритие на находище на злато в района на Калифорния.

Нюхол, който влиза в състава на Санта Кларита, е кръстен на Хенри Нюхол (Henry Newhall), бизнесмен, който успява да направи състояние по време на калифорнийската Златна треска. Той отваря аукционна къща в Сан Франциско, а след това се насочва към строеж на железопътни линии. След това Нюхол се захваща и с бизнес с недвижими имоти. Той продава над петстотин квадратни километра земя, която се намира между Монтерей (Monterey) и Лос Анджелис.

През 1876 година в града започва производството на олио, което води до възход на калифорнийската маслена индустрия. Олиото се рафинира в рафинерията в Нюхол, която днес е най-старата рафинерия в целия свят.

През същата година железницата стига до там, че свързва Лос Анджелис с останалата част на страната. През 1887 година е открит ресторантът Саугус Кафе, който е най-старият все още действащ ресторант в окръг Лос Анджелис.

През двадесети век Санта Кларита става известна, тъй като много холивудски продукции се снимат тук. Младия Джон Уейн (John Wayne) редовно се снима в града в различни хитови продукции.

През март 1928 година градът става известен с пробива на язовирната стена Уилям Мълхолънд Сейнт Франсис (William Mulholland's St. Francis). Това довежда до гигантско наводнение и отнема живота на четиристотин и петдесет човека.

4
Общо гласували: 3
5 0
4 3
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати