Камен Бряг

13.10.2011
Камен Бряг

Камен Бряг е село, разположено между морските градове Каварна и Шабла. Селото е красиво и китно, с типичните селски къщи. Камен Бряг е място, където се събират хора, които обичат непокътнатата природа.

Камен Бряг е известен като мястото, където хиляди хора от цялата страна, а и от чужбина се събират, за да посрещнат първия юлски изгрев със станалия вече традиция Джулай Морнинг фест. Сред почитателите на хипикултурата и роккултурата в България с особена известност се отличава местността Огънчето.

Изгрев в Камен Бряг

Камен Бряг дължи името си на стар изоставен сондаж за природен газ, от който не спира да излиза пламък. Преди много години този огънчетое било на самия ръб на скалата, което е предизвикало много нещастни инциденти, заради което огънчето е преместено.

Камен Бряг е известен също така и със силното си вино и със смокиновата си ракия, която ухае на букет от специално подбрани билки. Камен Бряг предразполага към прекрасно прекарване на времето – има възможности за алпинизъм, от подводен спорт, гмуркане, плуване, риболов и дори за археология.

Близо до Камен Бряг се намира местността Яйлата, която е била обитавана седем хилядолетия поред – тук са живеели римляни, траки, гърци, славяни, прабългари. Всички те са почитали различни божества, за култа към които има намерени археологически доказателства. В района на Яйлата има над сто пещерни жилища. Според местна легенда на територията на Яйлата е скрито огромно съкровище, което е заровено от Лизимах – наместника на Александър Македонски.

Джулай Морнинг - Камен Бряг

Преди да се казва Камен Бряг, селото се е наричало Кая бей кьой, което на турски език означавало село край кошарата на бея. Българите са се заселили тук едва през деветнадесети век – те са пристигнали от Котленския и от Еленския Балкан.

Крайбрежието в Камен Бряг

Румънците наричат село Камен Бряг Стънка, което се превежда като скала. Училището, което е строено в селото през 1958 година и е закрито след това, е превърнато в археологическа база. На територията на селото има функциониращо читалище, в което има група за автентичен фолклор.

През 2004 година в Камен Бряг се издига първият в селото православен храм – църквата Свети Константин и Елена. От 2007 година е изграден и информационен център, в който туристите могат да получат информация за археологическия резерват Яйлата и за природата около Камен Бряг.

На територията на село Камен Бряг всяка година се провеждат интересни събития, които са се превърнали в традиция и привличат много туристи. На трети юли в селото има селски събор с фолклорна програма, на която присъстват народни певци и танцьори от различните села в околността. През август в Камен Бряг се провежда състезание по скално катерене за любителите на екстремните преживявания.

Изгрев на Джулай Морнинг, Камен Бряг

През септември Камен Бряг е мястото, където се събират български и чужди художници и скулптори, за да покажат таланта си на пленера Море и вятър.

Камен Бряг се прочува и с мародерските набези върху потъналите кораби в района. За съжаление металните части на старите кораби се отрязват от водолази, за да се предадат на вторични суровини, като в това число влизат дори котвите на корабите.

Това, според членовете на местните дайвинг дружества, е убийствено спрямо туристическото развитие на селото, тъй като има много любители на подводните приключения, които с радост биха платили, за да се гмуркат сред останки от потънали кораби. Още повече, че руският кораб Лейтенант Пушчин, открит неотдавна под водата край Камен Бряг, е на дълбочина седем метра.

4.5
Общо 4 гласували
5 2
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати