Гранд Рапидс, Мичиган

16.10.2011
Гранд Рапидс в Мичиган

Гранд Рапидс (Grand Rapids) е град, разположен на територията на щата Мичиган. Градът е разположен по поречието на река Гранд в близост до езерото Мичиган. Населението на град Гранд Рапидс е 188 040 човека. Градът е център на окръг Кент (Kent).

Гранд Рапидс е известен с това, че е роден град на тридесет и осмия президент на САЩ Джералд Форд (Gerald Ford). Президентът и съпругата му Бети Форд (Betty Ford) са погребани в земите на президентския музей в Гранд Рапидс.

Историята на Гранд Рапидс започва преди две хиляди години, когато в тези места са живеели хората, свързани с културата Хопуел (Hopewell). Те живеели в долината на река Гранд. През седемнадесети век индианците Отава (Ottawa) направили селища покрай река Гранд.

Европейците се появили в Гранд Рапидс едва в началото на деветнадесети век. Това били предимно мисионери и търговци на кожи. Те се установявали близо до селищата на индианците от племето Отава, за да могат да търгуват с тях. Индианците им продавали кожи срещу дрехи и метални предмети.

Първият индианско-европейски търговски пункт бил основан от Джоузеф и Маделин Ла Фрамбоаз (Joseph and Madeline La Framboise).

Град Гранд Рапидс

Пунктът се намирал точно там, където днес е разположен град Гранд Рапидс. След като съпругът й починал през 1806 година, Маделин Ла Фрамбоаз продължила да работи в търговския пункт и дори разширила дейността си, като създала подобни пунктове на север и на запад от своя. Маделин Ла Фрамбоаз се разбирала добре с индианците, тъй като в жилите й течала френска и индианска кръв. Когато станала на четиридесет и една години, Маделин Ла Фрамбоаз приключила дейността си и заминала за остров Макинак (Mackinac). Първият европеец, който се заселил постоянно в района на Гранд Рапидс бил Айзък Макой (Isaac McCoy), баптистки министър, който пристигнал през 1825 година.

През 1826 година пристигнал и Луи Кампо (Louis Campau), който основал град Гранд Рапидс. Той построил нов търговски пункт и ковачница близо до река Гранд. Кампо заминал за Детройт (Detroit), където бил роден, и се върнал година по-късно със съпругата си, както и със стоки на стойност пет хиляди долара, които да разменя с индианците.

През 1831 година били очертани границите на окръг Кент, който бил кръстен на известния юрист от Ню Йорк Джеймс Кент (James Kent). През същата година Кампо закупил седемдесет и два акра земя, които днес представляват центъра на Гранд Рапидс. Той купил земята за деветдесет долара и я нарекъл Гранд Рапидс. Лушъс Лайън (Lucius Lyon), който купил съседен парцел, го нарекъл село Кент. През тридесетте години на двадесети век в района започнали да се заселват емигранти.

През 1838 година селището било признато за село, в което по това време живеели хиляда и петстотин човека. През 1850 година Гранд Рапидс бил признат за град. Тогава населението му било 2686 човека. През 1880 година в града заработил първия водноелектрически генератор. През 1945 година град Гранд Рапидс станал първият град на територията на САЩ, който добавял флуорид в питейната вода.

В средата на деветнадесети век били направени първите алабастрови мини в района, които продължили да се ползват и през двадесети век. През втората половина на деветнадесети век градът се прочул с красивите си мебели и дори получил прякора Градът на мебелите. До шестдесетте години на двадесети век Гранд Рапидс бил най-големият доставчик на качествени мебели на територията на САЩ. Днес Гранд Рапидс е световен лидер в производството на офисна мебел.

В Гранд Рапидс се намира музея Ван Андел (Van Andel). Той е основан през 1854 година и е един от най-старите исторически музеи в САЩ. В Гранд Рапидс е силно развита културата, затова има много театри и сцени. Един от най-известните театри е Уелти Тиътър (Wealthy Theatre). В Гранд Рапидс е бил открит първият мегаплекс през 1988 година, с шест хиляди седящи места.

3.8
Общо 5 гласували
5 1
4 2
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати