Форт Лодърдейл

15.10.2011
Плаж във Форт Лодърдейл

Форт Лодърдейл (Fort Lauderdale) е град, разположен на територията на щата Флорида. Това е курортен град, разположен на източното крайбрежие на южна Флорида.

Населението на града е 165 521 човека. В града се намира централният офис на компанията AutoNation, която е известна като най-едрия търговец с автомобили на територията на САЩ. Град Форт Лодърдейл е популярна туристическа дестинация, която се посещава годишно от няколко милиона души. Форт Лодърдейл е известен с прякора Американската Венеция.

В града има над четири хиляди ресторанта и над сто нощни клуба, които да поемат огромното количество туристи. Градът е известен като родно място на комедийния актьор Лесли Нилсън (Leslie Nilson) и на скандалния певец Мерилин Менсън (Marilyn Manson). Градът е известен като яхтен център – на територията му има четиридесет и две хиляди яхти, които целогодишно са на пристанищата. Самите пристанища са над сто.

Форт Лодърдейл е получил името си от веригата от фортове, построени от САЩ по време на Втората Семинолска (Seminole) Война. Фортовете били наречени на името на майор Уилям Лодърдейл (William Lauderdale), който командвал войниците, строили първия форт. Но развитието на града не започнало преди да са изминали петдесет години след изоставянето на фортовете в края на войната. Били построени три форта с името Форт Лодърдейл.

Форт Лодърдейл, Флорида

Мястото, където били построени фортовете, преди хиляди години било обитавано от индианците Текуеста (Tequesta). През шестнадесети век се появили испанските заселници, които унищожили племето, тъй като донесли със себе си много болести, на които индианците не издържали, тъй като това не били характерни за местността заболявания и те нямали изграден имунитет към тях. Сред тези заболявания била дребната шарка, която се оказала фатална за иначе здравите и доста издържливи индианци.

През 1763 година имало само няколко останали индианци от племето Текуеста на територията на цяла Флорида. Контролът върху местността се сменял – тя била под контрола на испанци, на англичани и на САЩ.

Форт Лодърдейл бил известен дълго време с името Селището край Ню Ривър (New River). В началото на деветнадесети век в него живели само седемдесет човека. През 1836 година няколко индианци нападнали фермата на местния мирови съдия, и убили съпругата му и децата му. Индианците не нападнали нито една друга къща, но това положило за началото на изтеглянето на всички бели жители на селището.

Почти до края на деветнадесети век местността останала незаселена, но през 1893 година в района пристигнал Франк Странаън (Frank Stranahan), който управлявал ферибота на Ню Ривър. Постепенно градът се напълнил с хора и през 1911 година получил официален статут на град. Той бил признат за център на новосформирания окръг Брауърд (Broward) през 1915 година.

Форт Лодърдейл център

Развитието на града стартирало през двадесетте години на двадесети век. През 1926 година ураганът Маями, а след това и Великата Депресия се отразили много зле върху икономиката на града. В началото на Втората Световна Война Форт Лодърдейл се превърнал в една от главните американски бази, където се тренирали американските пилоти.

През шестдесетте години на двадесети век на територията на града живеели над осемдесет и три хиляди човека. През седемдесетте години на двадесети век във Форт Лодърдейл вече живеели над сто тридесет и девет хиляди човека. Започнали да се изграждат предградия, тъй като в града вече нямало място за нови постройки. През осемдесетте години обаче населението преживяло стагнация. След началото на двадесет и първи век населението на града се увеличило с присъединяването на нови площи към територията на града.

4
Общо 5 гласували
5 2
4 2
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати