Чатануга

15.10.2011
Чатануга

Чатануга (Chattanooga) е град, разположен на територията на щата Тенеси. Чатануга е административен център на окръг Хамилтън (Hamilton). Градът е четвъртия по население в щата Тенеси с население от 167 674 човека.

Градът е разположен до езерата Чикамауга (Chickamauga) и Никаяк (Nickajak). Двете езера са част от река Тенеси. Градът се намира между Апалачианските (Appalachian) планини и платото Къмбърленд (Cumberland).

Преди хиляди години в района, днес известен като град Чатануга, били индиански племена. От тях е останало и древното име Чатануга, което се превеждало като скала, около която се живее. Смята се, че в друг превод това означавало мястото, където гнезди орелът. Според други източници едно от индианските племена наричало това място Чатануга, защото в превод това означавало мястото, откъдето рибата сама изскача от реката. Мястото било обитавано от индианци, които се прехранвали с риболов.

Въпреки че индианското селище било изоставено от индианците, името било прието от белите хора, които се заселили в местността.

През 1816 година тук се заселил Джон Рос (John Ross), който станал предводител на племето на чероките (Cherokee). През 1838 година американското правителство накарало американските индианци, заедно с чероките, да се преместят в местността, където днес се намира територията на щата Оклахома. Този път станал известен като Пътеката на сълзите, защото бил прекалено дълъг и индианците дали свидни жертви, докато стигнат до мястото, което било отредено за тях.

През 1838 общността, която се заформила от бели хора на мястото, където преди живеели чероките, била призната за град Чатануга. Градът бързо се разраствал, тъй като бил разположен на стратегическо място – до река. През 1850 година, с изграждането на железопътната линия, Чатануга се разрастнал още по-бързо. Градът станал известен като мястото, където памукът се среща с царевицата. Това било свързано с факта, че градът бил разположен между южните щати, където се отглеждал памук, и южна Апалачия, където се отглеждала царевица.

Чатануга, Тенеси

По време на американската гражданска война Чатануга се превърнала в център на стратегическа битка. Тя се разиграла след битката за Чикамауга, която продължила два дни. Тя започнала на 19 септември 1863 и след приключнатето й се оказало, че са убити тридесет и пет хиляди войника. Много войници били обявени за изчезнали, защото телата им така и не били открити.

Битката за Чатануга продължила над три дни през ноември 1863 година, като започнала на 23 ноември и приключила на 25 ноември. Войските на Конфедерацията вече били на прага на победата по време на битката през септември, но когато битката продължила през ноември, победата, както и контролът над града, били спечелени от войските на Съюза. Битките за Чикамауга и Чатануга били последвани от кампанията за Атланта.

След края на войната градът се превърнал във важен железопътен център, както и в голям производствиен център. През 1969 година се оказало, че въздухът в Чатануга е най-мръсният въздух на територията на цялата страна. През осемдесетте години на двадесети век Чатануга претърпяла икономически срив и вълна от безработица. Заради тази причина населението на Чатануга намаляло с десет процента. През следващите две десетилетие обаче Чатануга успяла да си върне изгубения брой жители.

В началото на двадесет и първи век ревитализацията на града стартирала и той се превърнал в модерен красив град. Сред реставрираните исторически забележителности бил и мостът Уолнът Стрийт (Walnut Street). Той е най-старият оцелял мост от този тип на територията на югоизточната част на страната.

3.2
Общо 6 гласували
5 1
4 1
3 2
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати