Прово

01.11.2011
Храмът в Прово, Юта

Прово (Provo) е град, разположен на територията на щата Юта. Той е третият по големина град в щата Юта. Прово е административен център на окръг Юта и разположението му е такова, че на север от него е град Орем (Orem), а на юг – град Спрингвил (Springville). Населението на град Прово е 112 488 човека. Градът е разположен на територия от сто и осем квадратни километра.

В Прово се намира университетът Брайгъм Янг (Brigham Young), който е едно от най-големите частни висши учебни заведения в САЩ, управлявано от Църквата на Исус Христос на светиите от последните дни. В университета учат тридесет и четири хиляди студенти.

В Прово се намира и най-големият мисионерски център за обучение на Църквата на Исус Христос на светиите от последните дни. Всяка седмица в мисионерският център влизат над четиристотин мисионери, за да бъдат обучавани в продължение на период от три до дванадесет седмици. След това те се присъединяват към останалите мисионери, които са повече от петдесет и две хиляди и са разпръснати в повече от сто и двадесет страни. В центъра над хиляда обучители преподават шестдесет и два езика. Близо до центъра се намира и храмът на Прово, който поради близостта си с университета Брайгъм Янг и мисионерския център е един от най-мощните и натоварените храмове.

Първият европеец, който се появил в местността, известна днес като Прово, бил отец Силвестър Велес де Ескаланте (Silvestre Velez de Escalante), който бил францискански мисионер от Испания. Той посетил местността през 1776 година. Първоначално тази местност се е наричала форт Юта. През 1849 година тук се заселили тридесет и три мормонски фамилии от Солт Лейк Сити (Salt Lake City). През 1850 година било прието името Прово, в чест на Етиен Провост (Étienne Provost), френско-канадски трапер, който пристигнал в този район през 1825 година. Битката за Юта се разиграла през 1850 година в Прово.

Над града се извисява планина, известна като планината У. Едно огромно У е направено от бели камъни по стръмната планина, създадено в началото на двадесети век в чест на университета Брайгъм Янг. В планините около града бродят елени, лосове и пуми. Местността около град Прово е любима на хората, които обичат риболова, ските и туризма.

В Прово се намира Центърът за сценични изкуства Коуви (Covey), където се поставят пиеси, играе се балет и се поставят музикални постановки.

Църквата в Прово, Юта

Столичната библиотека в град Прово се намира в сграда, където преди се е разполагал университетът Брайгъм Янг. Сградата е построена през 1892 година и е вписана в Националния регистър на историческите места.

В момента се строи центърът Юта Вали Конвеншън (Utah Valley Convention), чието откриване е предвидено за пролетта на 2012 година. Тук ще се провеждат срещи, семинари, партита и други събития.

Всяка година през юли Прово е домакин на фестивала Американска Свобода. Фестивалът се провеждса на стадион Ла Вел Едуардс (LaVell Edwards). В града се почита особено Денят на Независимостта, на който винаги се канят известни личности като видни актьори, певци и спортисти.

Всяка есен в град Прово се провежда фестивалът Латиноамерикано, който представя испанската култура посредством етнически пърформънси и специална храна. Фестивалът Сего (Sego) събира в града музиканти, художници и режисьори.

3
Общо 1 гласували
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати