Бъркли, Калифорния

01.11.2011
Кулата в студентският кампус в Бъркли, Калифорния

Бъркли (Berkeley) е град, разположен в залива Сан Франциско в Северна Калифорния. Градът е разположен на територията на окръг Аламеда (Alameda). Населението на града е 112 580 човека. В Бъркли се намира университетът на Калифорния, Бъркли. Това е най-старият университет в системата на Калифорния.

Историята на град Бъркли започва преди хиляди години, когато на мястото, където днес е разположен градът, са живеели индианците Олоне (Ohlone). За тяхното съществуване днес напомнят ями в скални формации, които те използвали, за да смилат жълъди. Много артефакти били открити през петдесетте години на двадесети век в центъра на града.

Първите европейци пристигнали в района през 1776 година. Луис Пералта (Luís Peralta) е дарен с огромен парцел земя заради службата си на испанския крал. Той използвал земята за създаване на ранчо. Той го нарекъл Ранчо Сан Антонио. В ранчото се отглеждали животни за месо, но също така се осъществявал и лов, както и земеделска дейност. Пералта разделил земята на четири части – за всеки от синовете си. Мястото, където днес се намира град Бъркли, било дарено на Доминго (Domingo), като малка част от града била разположена на територията на парцела на другия от четирите сина – Виченте (Vicente). От онова време не е останал нито един артефакт. За Димонго и Виченте Пералта напомнят само улиците в града, които носят имената им.

През 1866 година частен колеж от Оукланд (Oakland), Калифорния търсил място за строеж на сграда. Докато гледали мястото, което днес представлява Бъркли, група хора, търсещи подходящо място за сградата, били пленени от гледката. Един от тях, Фредерик Билингс (Frederick Billings) си припомнил думите на англо-ирландския епископ Джордж Бъркли (George Berkeley): „на Запад ходът на историята поема своя път”. Тогава групата от хора решила да кръсти мястото Бъркли, както и това да бъде името на колежа.

За да се съберат средства за построяването на новия кампус, били продавани парцели земя в непосредствена близост до новостроящата се сграда. Наложило се да влязат в сътрудничество с щата Калифорния, тъй като не можели да осъществят идеята си, и през 1868 година бил създаден Университетът на Калифорния.

През1870 година трансконтиненталната железопътна достига до Оукланд. Това предизвиква мощен икономически растеж в град Бъркли, откъдето минава железопътната линия. През 1876 година в град Бъркли е въведен сухият режим. Издава се закон за ограничение в рамките на една миля – той забранявал продажбата и консумацията на алкохол на една миля разстояние от новия университет на Калифорния. През 1899 година жителите на Бъркли гласували градът им да бъде превърнат в зона, свободна от алкохол.

Град Бъркли в Калифорния

През 1878 година хората, живеещи в района на университетския кампус, заедно с местните фермери, обявили селището за град Бъркли. През 1888 година в града вече имало електрически лампи.

Икономическият растеж на Бъркли завършил внезапно с голямото земетресение в Сан Франциско от 1906 година. Градът не пострадал сериозно от земетресението, но хиляди хора напуснали района.

Великата Депресия се отразила доста зле на Бъркли, но благодарение на университета икономиката успяла да запази поне някаква стабилност. През есента на 1923 година силен пожар унищожил шестстотин и четиридесет сгради в града.

По време на Втората световна война градът преживял ново възраждане, тъй като много хора се преместили в района, за да работят в производства, обслужващи нуждите на военните.

В края на шестдесетте години на двадесети век в града се наблюдават резки социални промени. По това време в града е широко разпространено хипи движението. През седемдесетте години на двадесети век няма особен прираст на населението, тъй като много хора се преместили заради нарастващите разходи в района на залива. През първото десетилетие на двадесет и първи век цените на имотите в Бъркли са били сред най-скъпите в страната.

3.8
Общо гласували: 4
5 1
4 2
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати