Дауни, Калифорния

14.11.2011
Дауни, Калифорния

Дауни (Downey) е град, разположен на територията на щата Калифорния. Той се намира в окръг Лос Анджелис. Градът е известен най-вече като родно място на космическата програма Аполо (Apollo). Населението на град Дауни е 111 772 човека.

Преди испанците да се появят в местността, където днес е разположен град Дауни, тук са живеели хора от етническата група Тонгва (Tongva). Тук били разположени селищата Чокиишнга (Chokiishnga) и Хуутнга (Huutnga) на индианците от групата Тонгва.

Насред концентрираното население Тонгва била издигната мисията Сан Габриел Архангел (San Gabriel Arcangel) през 1771 година. След пет години голямо наводнение станало причина мисията да се премести там, където се намира и днес – в Сан Габриел.

През 1784 година бившият войник Мануел Нието (Manuel Nieto) получил в дар парцел земя от губернатора Педро Фагес (Pedro Fages). Това бил най-големият парцел, подаряван по време на испанския контрол над Калифорния. Парцелът представлявал триста хиляди акра земя. Те се простирали от река Санта Ана (Santa Ana) до реката Олд Сан Габриел (Old San Gabriel). Днес това са реките Рио Хондо (Rio Hondo) и Лос Анджелис.

Ранчото Лос Ниетос (Los Nietos) преминало в наследство на четирите деца на Мануел Нието след смъртта му. През 1833 година неговите наследници помолили мексиканския губернатор Хосе Фигуероа (José Figueroa) да раздели земята.

Най-северната част била дадена на вдовицата на сина на Мануел – Антонио (Antonio). Тази част била наречена Ранчо Санта Гертрудес (Santa Gertrudes). Санта Гертрудес се простирало на двадесет и един хиляди акра. В ранчото се намирала и къщата на Мануел Нието, където се развивал социалният живот по онова време.

За разлика от много други градове в Южна Калифорния, Дауни може да се похвали, че корените му са ирландски. Градът е бил основан, а след това и кръстен в чест на най-младия губернатор на Калифорния – Джон Гейтли Дауни ( John Gately Downey). Той бил роден в Ирландия. Той бил ирландски демократ, но подкрепил републиканеца Линкълн (Lincoln). Дауни бил човекът, който бил убеден, че портокалите ще се развият добре в Южна Калифорния.

Той внесъл няколко разновидности на портокалови дръвчета, което донесло огромен успех на щата. През тридесетте години на двадесети век град Дауни бил признат за град на портокалите. Железопътната индустрия нахлула в града през 1873 година и до четиридесетте години на двадесети век градът бил известен като люлка на земеделското стопанство.

През 1956 година Дауни бил официално признат за град. След Втората Световна война заводи и къщи в предградията изникнали на мястото на бившите ферми. На територията на града започнали да се издигат офиси на НАСА (NASA) и в Дауни се развивала с бурни темпове космическата индустрия. През деветдесетте години на двадесети век лимити в бюджета на отбраната се отразили много зле на град Дауни. В космическата индустрия работели над тридесет хиляди човека в града, а през 1992 година те били по-малко то пет хиляди служители. През 1999 година дошъл и краят на работните места в тази област за град Дауни, след като градът се прехранвал предимно от това в продължение на дълги години.

Днес в град Дауни се намира Ранчо Лос Амигос (Rancho Los Amigos), което е национален център за рехабилитация и се явява основната болница за рехабилитация на територията на окръг Лос Анджелис.

В град Дауни има фермерски пазар, който е отворен от 2008 година. Това е най-голямата атракция на града. На пазара се предлага огромно количество плодове и зеленчуци, както и други видове хранителни продукти. Фермерският пазар в Дауни работи всяка събота.

3.5
Общо 4 гласували
5 1
4 0
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати