Канбера

27.11.2011
Австралийската столица Канбера

Канбера (Canberra) е столицата на Австралия. Градът е с население около 358 000 души. Градът бил избран за столица през 1908 година, като за тази чест се борели също така Сидни и Мелбърн.

За разлика от другите австралийски градове Канбера е планиран град. През 1913 година чертежите на архитектите от Чикаго Уолтър Бърли Грифин (Walter Burley Griffin) и Мариън Махони Грифин (Marion Mahony Griffin) спечелили конкурса за дизайн на града. Планът на Грифин бил базиран върху геометрични фигури като кръгове, триъгълници и осмоъгълници.

Дизайнът на града включва значителни области естествена растителност, което е спечелило на Канбера прякора „столица на храстите”. Растежът и развитието на Канбера са възпрепятствани от двете световните войни и от Великата депресия, която изостря поредица от спорове за планиране и неефективността на управленски органи, които наблюдавали развитието на града.

Канбера, Австралия

Столицата на страната се развивала добре след края на Втората световна война. Развитието на града било подкрепено от министър-председателя Робърт Мензис (Robert Menzies).

Като седалище на правителството на Австралия, Канбера е градът, където се издига сградата на Парламента, на Върховния съд и на редица държавни ведомства и агенции.

В града са разположени много социални и културни институции с национално значение, като например австралийският военен паметник, австралийският национален университет, австралийският институт на спорта, Националната галерия, Националният музей и Народната библиотека. Офицерите от австралийската армия се обучават в Кралския военен колеж. Австралийската академия на силите на отбраната също се намира в столицата.

Тъй като в града има висок дял на държавните служители, федералното правителство допринася за най-големият процент от брутния държавен продукт и е най-големият работодател в Канбера. Градът е седалище на правителството и равнището на безработица е по-ниско и средният доход е по-висок от средния доход за страната.

Канбера панорама

Името Канбера произлиза от думата Канбери (Canberry), която означавала „място за срещи” на езика на племето Нгабри (Ngabri). Преди да се появят европейците в Канбера, местността била обитавана от коренните австралийци. Открити са археологически доказателства за живота и бита на племената - скални рисунки и гравюри, каменни оръдия на труда. Фактите сочат, че мястото е било обитавано от хора в продължение на най-малко на 21 000 години.

Европейското заселничество в Канбера започнало през двадесетте години на деветнадесети век. През периода 1820-1824 година имало четири експедиции. През 1826 година Джошуа Джон Мур (Joshua John Moore) купил мястото и нарекъл собствеността си Канбери, както била известна сред местното население. През деветнадесети век населението на Канбера нараствало бавно. Най-старата оцеляла обществена сграда от онова време е англиканската църква на Сейнт Джон Баптиста (St John the Baptist), която била издигната през 1845 година. В двора на църквата се намират най-старите гробове на европейци в района.

През март 1913 година градът получил официално името си от Лейди Денмън (Lady Denman), съпруга на губернатора лорд Денмън на официална церемония. През тридесетте години били отхвърляни проектите, приети в градския план на града. Някои от проектите като римската католическа катедрала и англиканската катедрала останали недовършени.

В средата на двадесети век населението нараствало с повече от петдесет процента на всеки пет години за периода от 1955 до 1975 година. След войната няколко правителствени департамента били преместени от Мелбърн в Канбера.

През януари 2003 година части от Канбера били унищожени от горски пожари, които отнели живота на четирима души, ранили четиристотин тридесет и пет и разрушили над четиристотин къщи.

4.3
Общо 7 гласували
5 4
4 2
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати