Отава

19.11.2011
Град Отава

Отава (Ottawa) е столицата на Канада. Градът е вторият по големина в провинция Онтарио (Ontario). Отава разположен на южния бряг на на река Отава, на която дължи името си. Самото име Отава се корени в старинната дума на хората от племето Алгонкин (Algonquin) и в превод означава търговия. Населението на града е около 812 000 души.

Отава

В местността, където днес се намира долината Отава, дълги векове живеели хората от племето Алгонкин. Преди да пристигнат европейците, хората от племето Алгонкин. Те търгували с дървен материал и кожи.

Отава на практика е селище, създадено от французи и ирландци. Точно заради това там се говорят идвата езика – английски и френски.

Отава, Канада

Първият европейски пътешественик, който преминал през Отава, бил Етиен Брюл (Étienne Brûlé). Първото селище било създадено през 1800-та година. Създал го Филемон Райт (Philemon Wright), с още двадесет и пет работника, които пристигнали там със семействата си. Той създал селището на северния бряг на река Отава. Първото име на Отава било Байтаун (Bytown). Първоначално в града били изградени много бараки, където живеели военни. През 1832 година жителите на Байтаун били хиляда души. През 1855 година градът приел новото си име – Отава. През 1857 година Отава била избрана за столица на провинция Канада от кралица Виктория (Victoria).

Постепенно в града започнали да се изграждат дъскорезници, които превърнали собствениците им в богаташи. Железопътната линия стигнала до Отава през 1854 година. През 1870 година бил даден стартът на системата на обществения транспорт. Появили се и трамваите, но едва след двадесет години. През 1900-тната година грандиозен пожар унищожил почти половината от жилищните сгради в райна Хъл (Hull). Сградата на парламента била унищожена от пожар през 1916 година. Наложило се Сенатът да бъде преместен в музея на кралица Виктория.

Центърът на града, който се намира там, където едно време е бил Байтаун, се намира между реката и канала Ридо (Rideau). Отава често е разтърсвана от земетресения с голям магнитуд. През 200-та година земетресението в отава е било с магнитуд 5, 2. Последното голямо земетресение е било през юни 2010 година – с магнитуд пет.

Фестивал в Отава, Канада

Градът е повлиян от различни архитектурни стилове. В него има както строги семпли сгради, така и сгради, повлияни от епохата на романтизма. Сградата на парламента е с определено готическо влияние. В Отава цари консерватизъм по отношение на високите сгради и най-вече по отношение на небостъргачите. Най-високата сграда в града е Плас де Вил (Place de Ville), който се издига на сто и дванадесет метра височина.

Една от най-сериозните забележителности в град Отава е националната канадска галерия, както и канадският военен музей. В града има и природонаучен музей, който е бил реновиран през 2010 година. Туристите винаги са привлечени от канадския музей на цивилизацията, който е изграден за сумата от триста и четиридесет милиона долара.

Отава има реномето на третият по чистота град в света.

4
Общо 10 гласували
5 4
4 3
3 2
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати