Сан Хосе, Калифорния

19.11.2011
Сан Хосе, Калифорния

Сан Хосе е грасив град в Калифорния. Той е административен център на окръг Санта Клара (Santa Clara). В Сан Хосе живеят около 945 000 души. Сан Хосе е основан през 1777 година. Тогава той се е наричал Ел Пуебло де Сан Хосе де Гуадалупе (El Pueblo de San José de Guadalupe). Това е бил първият град в испанската колония на Нуева Калифорния (Nueva California), която по-късно е станала известна като Алта Калифорния (Alta California).

Градът служил като селскостопанска общност в подкрепа на испански военни в Сан Франциско. През 1850 година Сан Хосе става първата столица на Калифорния.

След повече от сто и петдесет години малкият земеделски град остава последната неразработена земя около залива Сан Франциско. В Сан Хосе внезапно настъпва увеличаване на търсенето на жилища от войници и ветерани, завръщащи се от Втората световна война. Разрастването в Сан Хосе продължава през средата на миналия век, като градът заема и повече площ. Бързото развитие на високите технологии и електроника промишленост допълнително ускори прехода от земеделски център в урбанизиран район.

През 1990 година покрай развитието на високите технологии градът си спечелва името Столица на Силиконовата долина. Днес градът е най-големият град в залива Сан Франциско.

Преди да се превърне в европейско селище местността, където днес се намира град Сан Хосе, е била обитавана от едни от коренните американски жители – племето Олоне (Ohlone).

Малък Парк в Сан Хосе, Калифорния

Първото трайно присъствие на европейците започва с изграждането на серия от францискански мисии, създадени през 1769 година от отец Хуниперо Сера (Junípero Sera). Сан Хосе е основан в чест на Свети Йосиф като първото цивилно селище в Нуева Калифорния.

През 1821 година Сан Хосе е под контрола на мексиканците, след като прекъсват взаимоотношенията си с Испания. След това Сан Хосе става част от САЩ.

През 1906 година земетресението на Сан Франциско се отразява зле на Сан Хосе. Загиват над сто човека. По време на Втората световна война градът изживява бурен период. По това време икономиката на града се измества от селското стопанство.

Най-големият работодател става местна консервна фабрика. В средата на миналия век е открит центърът за научни изследвания и развитие на високите технологии. Това предрешава развитието на икономиката на града.

През шестдесетте години на миналия век към града се присъединяват съседни райони като Алвизо (Alviso) и парка Камбриън (Cambrian). Това осигурява място за създаване на предградия на Сан Хосе. Развитието на града продължава и в следващите десетилетия. Позицията на Сан Хосе в Силиконовата долина привлича инвестиции за икономическо развитие и увеличаване на населението.

След седемдесетте години на миналия век се актуализира планът за развитие на градските граници. Градът продължава да се разраства.

4.6
Общо 5 гласували
5 3
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати