Мисисауга

26.11.2011
Мисисауга, Канада

Мисисауга (Mississauga) се намира в Южен Онтарио (Ontario), Канада. Населението на града е 734 000 души, което го прави шестата по население община в Канада. Най-голям растеж на населението градът преживява през периода средата на осемдесетте – началото на деветдесетте години на двадесети век.

Устойчивият растеж на населението продължава и днес, но със значително по-бавни темпове. Градът е създаден като предградие на Торонто. Бързото развитие на Мисисауга се дължи на близостта му до Торонто.

Градът се отличава с това, че няма дългове от 1978 година насам. В града има пет основни магистрали, които преминават през него. Той осъществява бърз достъп до основните пазари в Канада и САЩ, което го прави важен транспортен възел.

Европейците са пристигнали в местността, където днес се намира Мисисауга, в началото на седемнадесети век. По това време в тази местност живеели хората от племето Алгонкиан Мисисауга (Algonquian Mississaugas).

През 1805 година няколко души закупили триста и четиридесет квадратни километра земя от племето Мисисауга. Група заселници от Ню Йорк пристигат през 1830 година. По това време правителството вече е закупило допълнителна земя от племето Мисисауга. Постепенно хората от племето са изместени в други райони заради бързото развитие на канадската общност.

През 1847 година правителството ги премества в специално създаден резерват. За града следва период на бурен растеж, който се дължи и на появата на железопътната система в Мисисауга.

През двадесетте години на миналия век местността около града се превръща в желано място за строеж на хижи и вили, където почиват обитателите на съседните градове.

През 1979 година товарен влак дерайлира и една от цистерната, която превозва пропан, се взривява. Хлорен облак се разпространява над Мисисауга и са евакуирани двеста и осемнадесет хиляди жители на града. В рамките на няколко дни Mississauga е практически призрачен град. Това е най-голямата евакуация на мирно време в историята на Северна Америка.

Поради скоростта и ефективността, с които е проведена, много градове следват модела на евакуацията на Мисисауга при природни бедствия и други инциденти.

5
Общо гласували: 3
5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати