Познан

11.02.2012
Познан

Познан (Poznań) е полски град с население от над 556 000 човека. Той е разположен покрай река Варта (Warta) и е признат за един от най-стаите градове в цялата страна.

Според историците градът е наречен Познан, тъй като на полски език тази дума се превежда като „известен”. Първите писмени свидетелства за името на града датират от началото на единадесети век.

В Познан е издигнал първата си крепост крал Миешко Първи (Mieszko I), известeн като първият владетел на полското племе.

Град Познан, Полша

Миешко Първи изповядал баптизма и заради това влиянието на този архитектурен стил се вижда в познанските сгради. През 1138 година Познан и неговите околности станали собственост на Миешко III Стария, първият херцог на Велика Полша.

В средата на тринадесети век 1249 започнал строежът на Кралския замък на хълм, разположен на левия бряг на река Варта. Значението на града постепенно започва все повече да нараства, тъй като той вече се превръща в център за търговия по маршрутите към Западна Европа. Познан се превръща в основен център за търговия с кожи в края на шестнадесети век.

След това развитието на града замира заради големи пожари и наводнения. През седемнадесети и осемнадесети век Познан станал жертва на многобройни войни и разрушения, презизвикани от Втората и Третата Северна война, както иот седемгодишната война.

Познан няколко пъти бил жертва на чумна епидемия, което значително намалило броя на жителите на града. За да съживят града, са доведени много холандски заселници. В края на осемнадесети век Познан се превръща в част от провинция Южна Прусия (Prussia). Пруската власт разширява границите на града.

Стария пазар в Познан

В голямото въстание на Полша през 1806 година поляците помагат на Наполеон да изгони пруските войски от региона. В началото на деветнадесети век Познан се превръща в столица на полу-автономното Велико херцогство Позен (Posen). Градът продължава да се развива в архитектурно и инфраструктурно отношение, както и различни проекти са финансирани от полски филантропи. Поради стратегическото местоположение на града, пруските войски, които го превземат отново, започват изграждане на крепостта Виниари (Winiary).

След първата половина на деветнадесети век започва изграждане на девет крепости и девет междинни укрепления. В началото на двадесети век е завършен императорският дворец. По това време към града се приобщава територията на околните села. След Първата световна война Познан вече е под полски контрол. През 1919 година е основан Университетът на Познан.

По време на окупацията на германците Познан е включен в Третия Райх. Много полски жители са екзекутирани и арестувани. Около две хиляди евреи са убити. В една от крепостите е направен концентранционен лагер. През 1945 година Познан вече е свободен от немската окупация.

Днес Познан е модерен град, домакин на редовни търговски панаири и международни прояви, включително Конференцията на Обединените нации по изменение на климата. Познан събира много туристи през ноември, когато градът празнува денят на Свети Марчин (St. Marcin). На този ден има конен парад през имперския замък.

Сред туристическите атракции на града е Старият градски площад, който навремето е бил място на големия градски пазар. Сградата на Кметството, която е построена през тринадесети век, е красив пример за готическа архитектура.

Остров Тумски (Tumski), който се намира съвсем близо до града, е известен с това, че първите полски племена са изграждали там своите укрепления. На острова се намира разкошната сграда на готическа катедрала, построена през десети век, която няколко пъти е била разрушавана и отново издигана. В катедралата има много параклиси, в които се пазят тленните останки на много полски крале.

Бароковата кармелитска църква, построена през седемнадесети век, е ярък пример за барокова архитектура и е една от най-често сниманите сгради заради множеството си украси.

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати