Град По

12.02.2012

Френският град По (Pau), в който живеят над 85 000 човека, представлява красива гледка, разположена е разположена северния край на Пиринеите (Pyrenees). По, който се явява е столица на департамента Пиринез-Атлантик (Pyrénées-Atlantiques), е изпълнявал функцията на столица на региона Беарн (Béarn), но след това тази привилегия му е била отнета.

Град По се смята донякъде за университетски град заради основания през 1972 година университет на По, който привлича огромен брой млади хора. Град По е известен най-вече с внушителния замък По, който е бил построен през единадесети век и всъщност името на замъка се превърнало в име на града, който по-късно е възникнал около него. През дванадесети век към замъка били достроени три наблюдателни кули по заповед на Гастон Четвърти Беарнски (Gaston IV of Béarn).

Град По във Франция

Но събитието, което прославя замъка в цяла Франция и до днес е асоциира с името му, е раждането на крал Анри Четвърти в пределите му. Майка му Жан Далбре (Jeanne d'Albret) специално избира мястото на раждане на сина си. Веднага след раждането на Анри Четвърти кралските му устни били напоени с местното вино и натъркани с чесън, за да го предпази този ритуал от всичко лошо.

Когато станал крал и обединил Франция с Беарн, той успокоил народа, че не дава Беарн на Франция, а дава Франция на Беарн. Крал Анри Четвърти живее в замъка само по време на най-ранните си детски години, но замъкът завинаги се асоциира с името му. Кралят става известен като добър управник и ненаситен любовник. По заповед на краля е създадена рецепта, която става любима на всички французи – прочутото Пуле о по (poule au pot) – пиле, пълнено със зеленчуци. Идеята на краля била кралството му да бъде толкова богато, че всеки в него да може да си позволи да яде поне веднъж седмично пиле.

Днес замъкът По е национален музей, където са представени произведения на френското изобразително изкуство, като се започне от епохата на Анри Четвърти. В музея може да се види люлката, направена от коруба на костенурка, в която е спял като бебе бъдещият крал Анри Четвърти. В замъка се пази голяма колекция от старинни гоблени, които представят епохата на френските крале в периода от шестнадесети до деветнадесети век. Според много известни френски писатели По е най-красивото място на планетата.

През 1464 година По се превръща в столица на Беарн. През 1188 година Гастон Шести превръща замъка По в истинско място за забавление на аристокрацията. Гастон Феб (Gaston Fébus), както е бил известен Гастон Десети Беарнски, добавя тухлена кула, която е украсена с надпис на латински език.

Наполеон Трети (Napoleon III) допълнил с красиви елементи замъка По и го превърнал в сграда, достойна за ерата на Бел Епок (Belle Époque). Шведският крал Карл Четиринадесети (Charles XIV) също е роден в замъка По.

През седемдесетте години, точно след убийството на Ейбръхъм Линкълн (Abraham Lincoln), неговата съпруга Мери Тод Линкълн (Mary Todd Lincoln) остава в град По до края на живота си.

Не е ясно откъде точно идва наименованието По. На местния беарнски диалект тази дума означава градина, а също така и паун. Името на града се споменава за пръв път в писмен документ през дванадесети век.

Гербът на По съдържа латинската фраза „Urbis palladium et gentis” – пазители на града и на нацията. Отгоре върху герба са изписани инициалите на крал Анри Четвърти. Тези инициали са добавени през 1829 година, по време на крал Шарл Десети (Charles X), в чест на покойния Анри Четвърти. Гербът на града е украсен с две крави, които са били средновековен символ на владетелите на Беарн. Над двете крави, над чиито глави има корони, се извисява красив паун.

В горната част на герба, точно между инициалите на Анри Четвърти, има кралска корона и коруба на костенурка. Корубата символизира люлката от коруба на костенурка, в която е спял като бебе бъдещият крал. Целият герб прилича на странен ребус, който трудно може да бъде разгадан.

Кралският парк е едно от най-красивите места в град По. Той е разположен на самия край на града и представлява огромна зелена площ. За много поколения паркът е място за срещи и отмора, както и възможност за чудесно прекарване на време със семейството. Паркът е изключително обичан от жителите на град По, тъй като заради разположението си в края на града той разкрива великолепна гледка към Пиринеите (Pyrenees).

Музеят Бернадот (Bernadotte) е важна забележителност на града. Това е сградата, в която е роден Жан-Батист Бернадот (Jean-Baptiste Bernadotte). Той станал крал на Норвегия, и в същото време бил крал и на Швеция. Музеят има впечатляваща колекция от артефакти, сред които знамената на различни нации.

Покритият пазар на град По е един от най-добрите пазари в югозападната част на страната. Тук могат да се намерят най-пресните стоки, които местните фермери продават. Освен хранителни продукти покритият пазар предлага на вниманието на туристите и местните жители и много различни дрехи и аксесоари.

3.7
Общо 3 гласували
5 0
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати