Алби

16.12.2011
Albi and Tarn River

Алби (Albi), в който живеят над 68 000 човека, е град, която се намира в южната част на Франция.

Преди шест хиляди години в територията, където днес се намира община Алби, са се заселили хора. Стратегическото разположение на местността довела до завладяването й от римляните. Тогава те основават град, който става известен като Сивитас Албигенсиум (Civitas Albigensium).

В началото на единадесети век Алби започва да се разширява. По това време търговията нараства и за да се улесни пътят на търговците, е построен мостът Пон Вю (Pont Vieux). За преминаващите през моста е наложена специална такса, която не е никак малка. Това стимулира икономическото развитие на града.

Мостът все още се използва. Той е впечатляваща гледка – първо е бил изграден от камъни, а след това за по-голяма здравина е обзидан с тухли. Мостът Пон Вю е дълъг 151 метра.

В началото на тринадесети век Папата и френският крал обединяват сили в борбата си срещу катарите. По това време стотици катари са изгорени на клада из целия регион.

Albi, France

Днес градът е известен като притегателен туристически център. Разкошният Пале дьо ла Берби (Palais de la Berbie) – дворец с вида на крепост, е издигнат от епископ Бернар дьо Кастане (Bernard de Castanet). Днес в сградата на двореца се намира музеят на прочутия френски художник Тулуз-Лотрек (Toulouse-Lautrec).

Музеят на постимпресиониста Тулуз-Лотрек, който е роден в Алби, е бил открит през 1922 година, след като Пале дьо ла Берби престанал да е резиденция на епископа и станал част от собствеността на града.

Родителите на Тулуз-Лотрек са дарили на музея повече от хиляда картини и скици на сина си. Това е най-голямата колекция от творби на художника в света.

Епископ Бернар дьо Кастане е главният виновник за построяването на катедралата Света Сесилия (Sainte-Cécile), чийто строеж започва през 1282 година. Катедралата е завършена едва през 1480 година. Църквата, наподобяваща хрепост, е построена в готически стил и е едно от най-забележителните архитектурни постижения на Алби.

Строгият външен вид на катедралата рязко контрастира с пищния му интериор, който носи отпечатъка на италианския Ренесанс. Стените, сводовете и арките са украсени с разкошни фрески.

Вътрешността на катедралата е украсена с множество детайли. За жалост повечето статуи от интериора на църквата са изчезнали.

Мястото, където се разполага църковният хор, е украсено с множество скулпури, изобразяващи ангели и фигури от Стария и Новия завет. Вътрешността на западната фасада е изрисувана със сцени от Страшния съд.

Пространството на фреската е разделено на три части, които представляват небето, земята и ада. Фреската е направена през петнадесети век, а през седемнадесети век централната й част е била унищожена, тъй като в стената е бил направен проход за минаване към параклис, разположен под камбанарията.

В началото на шестнадесети век са изписани и сводовете на катедралата, които прекрасно са се запазили и покриват пространство с дължина деветдесет и седем метра.

Разкошната каменна олтарна преграда е украсена с цветен фриз, върху който има почти триста изображения на апостоли и пророци. Във Франция има само десетина исторически паметника с такава ценност. В камбанарията на катедралата от много години гнездят ястреби.

Фестивалът на музиката в Алби е събитие, което се посещава от много туристи. Това е триседмичен фестивал, който започва от средата на юли и продължава до началото на август. В него участват известни симфонични оркестри, хорови групи, камерни оркестри, както и известни пианисти.

В мероприятието обикновено са включени над 10 отделни събития, които се провеждат на места като Пале дьо ла Берби, катедралата Света Сесилия и църквата Мадлен (Madeleine).

3.5
Общо 4 гласували
5 1
4 0
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати