Родез

11.02.2012

Френският град Родез (Rodez) се намира в южната част на страната и е с население от над 24 000 човека. Градът е част от департамента Авейрон (Aveyron) и се явява негова столица.

Град Родез във Франция

Родез е играл ролята на историческа столица на провинция Рург (Rouergue), както е бил известен навремето департаментът Авейрон. Град Родез е епископален град, създаден през четвърти век. Той се отличава с високата си осемдесет метра катедрала с впечатляваща камбанария.

Романтичният град, който носи отпечатъка на средните векове, лесно може да се прекоси пеша и затова е любим на много туристи, които ценят романтиката. В старата част на града се намират сгради, построени през четиринадесети век. Градът се отличава с красивия параклис на стария колеж на йезуетите.

Старинните улички на Родез за пропити с невероятна атмосфера, която привлича огромен брой туристи всяка година. Те се наслаждават на великолепната храна в безбройните ресторанти в града, както и на прекрасните пазари на открито. Въпреки отпечатъка на древността Родез е съвременен динамичен град с културни и спортни изяви.

Една от забележителностите на град Родез е река Авейрон, която тече право през града. Департаментът Авейрон дължи името си именно на тази река. Река Авейрон представлява великолепна пасторална гледка, тя е заобиколена от много изящно построени сгради.

Благодарение на реката ландшафтът се променя драматично на места, като пред очите на туристите се откриват невероятно красиви гледки. Край реката често могат да бъдат видени редица диви животни, край нея растат много различни видове растения и тя поддържа живота на екосистемите около нея.

Друга забележителност на град Родез е музеят на изящните изкуства. В музея са събрани колекции от произведения на изкуството, създадени преди петстотин години. В музея на изящните изкуства могат да се видят творбите на майстори от най-големите европейски школи по изкуствата. В колекциите са включени творби на италиански, холандски и английски майстори. Много от тях са открили вдъхновение за творбите си именно в град Родез.

Градският музей на Родез е съкровищница, която е събрала интересни предмети, които разказват историята на града през вековете. Музеят е привлекателно място за хора от всички възрасти и всички националности, тъй като предоставя възможност на посетителите да научат историята на района от времената, когато тук са се заселили първите хора.

Сред интересните и впечатляващи сгради на град Родез е сградата на Префектурата. Това е административният център на префектурата и е наистина величествена сграда. Тя е построена като масивна постройка, със сиви фасади. Във фоайетата на сградата могат да се видят великолепни мебели от различни епохи.

Една от атракциите на град Родез е регионалният пазар. Пазарът е едно от събитията в социалния календар на Родез. Търговци от различни места пристигат, за да продадат стоките си и да представят най-доброто, което могат да предложат. Местните жители обичат да се пазарят и да правят бартер с местни специалитети, което е живописна гледка за туристите.

Най-впечатляващата сграда в Родез е катедралата му. Тя е част от крепостните стени на града. Интериорът на катедралата е невероятен, тя е известна с витражите си, които се смятат за най-красиви в целия район.

4
Общо 1 гласували
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати