Кавала

03.12.2012
Кавала

Кавала (Kavala) е вторият по големина град в северната част на Гърция, и изпълнява функцията на пристанище за източна Македония. Кавала е административен център на административния регион със същото име. Градът се намира в близост до остров Тасос (Thasos). Населението на град Кавала е над 70 000 души. Кавала е известен още като Лазурният град, тъй като представлява впечатляващо съчетание от море и планини и формата му поразително напомня за амфитеатър, който е построен на планинските склонове.

Градът привлича гостите си още от първия миг, в който го видят. Кавала се смята за един от най-красивите пристанищни градове в цялата страна. Той е будел възхищение не само у пътешествениците, но дори у завоевателите. В града има много складове за тютюн, рибни таверни и великолепен замък.

Пулсът на града продължава да поддържа високо ниво на интересен начин на прекарване на времето и през нощта. Тук се стичат туристи от цял свят и нощният живот е добре развит. Град Кавала е съвременен мегаполис, с жители, които уважават историята си и винаги са готови да станат ваши приятели.

Плажовете на град Кавала се простират на обширна площ и предлагат кристално чиста вода, която е перфектна за плуване и детски игри. Затова Кавала е предпочитан не само от влюбени двойки и приятелски компании, но и от семейства с деца.

Красивите, скрити от погледите заливи създават райски кътчета за всяка компания. Така наречените Пясъчни хълмове са известни открай време като едни от десетте най-красиви плажове на Гърция.

Градът е бил основан през шести век преди новата ера. Дълго време градът бил под властта на Римската империя, а от четиринадесети до началото на двадесети век се намирал под властта на Османската империя.

Акведукта в Кавала

Кавала представлява пръстен, който опасва приказен залив. Плажовете и луксозните хотели привличат туристи, които ценят истинската почивка. В града има много места за романтични разходки по извитите каменни улици, някои от които представляват дълги стълби, водещи много нависоко. По стълби може да се стигне до византийска крепост, която се издига върху планина до града. Районът на хълма с крепостта в е всъщност Старият град на Кавала, който ще ви очарова със старинни постройки и дори един интригуващ фар.

Старата част на града се състои от живописни улички и старинни къщи с интересна архитектура и уютни дворчета, пълни с цветя. В центъра на града има много традиционни ресторанти на открито, които предлагат предимно риба по местни рецепти. На западното крайбрежие на Кавала предлагат невероятно ароматно местно вино. Предлагат се и разходки с лодки.

В новата част на града се намира археологическият музей, където могат да се видят много интересни предмети, намерени по време на мащабни археологически експедиции. Градският музей предлага на посетителите интересни подробности от живота на Кавала през вековете.

Една от най-впечатляващите атракции на града е акведуктът на Кавала, който е направен от над шестдесет арки. Акведуктът е бил построен за доставяне на вода от планината, която да обслужва нуждите на града.

През лятото в старата част на град Кавала се провежда международният културен фестивал Космополис (Cosmopolis). Участници от цял свят представят най-доброто от националната си кухня, танците на своя народ, както и най-добрите културни постижения на страната си.

3.5
Общо 2 гласували
5 0
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати