Филипи

20.11.2012
Филипи

Филипи (Philippi) е древно градче в Гърция, което е било основано от Филип Втори (Philip II). Градът е бил основан през 356 година преди новата ера. Древното градче било построено на място, през което минавало древен римски път.

Руините на Филипи са място, където са минавали Марк Антоний (Mark Antony), Октавиан (Octavian), Брут (Brutus) по време на битката за Филипи. Градчето е било известно като порта към Европа и поради тази причина е изиграло важна роля в промяната на посоката, поета от Римската (Roman) република.

Филипи е интересно градче и от гледна точка на християнството. Тук може да се види мястото, където според легендата е минал самият апостол Павел (Paul). Смята се, че в Европа християнството е навлязло първо чрез Филипи.

Според древногръцки историци хълмовете около Филипи са истинска съкровищница, защото в тях има много злато и сребро. На мястото на градчето Филипи първоначално се намирало селището Кренидес (Crenides). През 356 година в селището пристигнал македонският владетел Филип Втори.

Той трябвало да помогне на селището да се защити от нашественици. Той помогнал, но поел и контрола над селището, разширил земите му и го кръстил на себе си. Той наредил да се разработят добре златните мини и успял да получи невероятни доходи от добитото злато. Това му помогнало да събере огромна армия, с която синът му – Александър Велики (Alexander the Great) успял да покори света.

Амфитеатър във Филипи

През 168 година преди новата ера римляните успели да превземат Македония и завладели и град Филипи. През града минал пътя Виа Егнатиа (Via Egnatia), който облекчил преминаването от Азия към Европа.

Битката за Филипи се развихрила през 42 година преди новата ера, когато две римски армии се сблъскали, за да завладеят важното стратегическо градче. Краят на тази битка станал и край за Римската република.

Според легендата през 49 година след новата ера апостол Павел влязъл в град Филипи. Той пристигнал, воден от видение, което го накарало да помогне на местните. Така Филипи станал първият град в Европа, в който било разпространено християнството.

Апостолът пристигнал с лодка, след което поел по виа Егнатиа. След като влязъл в града, апостол Павел бил приютен от жена, която била собственичка на магазин. Тя била толкова вдъхновена от посещението на апостола, че поела инициативата за построяването на първата християнска църква в Европа.

Много ценни раннохристиянски базилики са съсредоточени в древногръцкото градче Филипи. В района постоянно се извършват археологически разкопки, при които изникват нови артефакти, хвърлящи светлина върху различни исторически периоди от развитието на градчето.

Днес Филипи е град-музей, в който туристите пристигат, за да разгледат паметници на древногръцката архитектура и да усетят атмосферата на мястото, където са се случили исторически събития.

Централният път виа Егнатия разделя града на две части. В северната част се намира агората – древен площад, където са били изградени магазините и гръцките бани. Запазени са руини от древноримски театър, където всяка година се провеждат интересни събития.

Мястото, където апостол Павел е отправял мъдрите си думи към народа, е увековечено с построяването на храм в осмоъгълна форма.

4.5
Общо 2 гласували
5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати