Бергама

13.12.2012
Руини в Бергама

Бергама (Bergama)е град в Измир, Турция. Намира се северно от река Бакърчай, на по-малко от 30 км. от Егейско море.

Населението му е около 55 000 души.

Старото име на Бергама е Пергам - античен град, който макар и за кратко е бил един от най-могъщите древни градове. Руините на града се намират на около 8 км. от Бергама.

Разкопките около античния град Пергам (известен и като Пергамон) започват едва в началото на 20в.

Пергам е древногръцки град и затова историята около създаването му е свързана с древногръцката митология. Според нея Пергам, син на Андромаха и Хелен, след смъртта на баща си, се премества в Мала Азия и основава град, който нарекъл на свое име.

Бергама - Пергам

В Пергам е събрана втората по големина библиотека в античността, предхождана само от Александрийската. По-късно Марк Антоний изнася всичките 200 000 книги в Римски Египет.

Смята се, че тук е създаден и пергамента, тъй като е имало забрана да се изнася папируса.

Пергам е известен и с едни от най-древните душ-кабини. Разкопките са разкрили цял комплекс от душове, в който водата се е изливала върху къпешите се и след това е преминавала към следващия душ, докато накрая се е стичала в отводнителната система.

Забележителности в Бергама

Амфитеатър в Бергама

-Джамията на Бергама, датираща от 1399г

-Акропола - втората по големина библиотека в античния свят, в която се съхранявали над 200 000 пергаментови списъци. След като библиотеката е подарена на Клеопатра и изнесена в Египет, ръкописите са унищожени при възникнали пожари

- Храмът на Атина, който се смята за най-древният храм, носещ нейното име. Бил е украсен с изображения на свещени птици - орела на Зевс и совите на Атина.

- Храмът Асклепион, направен в чест на древногръцкия лечител Асклепий, за когото се смятало, че бил толкова мъдър, че можел да излекува хората от всякакви болести, включително да върне към живот и мъртъвците. Древният храм днес се смята за аналог на съвременните модерни физиотерапевтични центрове. Божественият Асклепий винаги е показван с жезъл, около който са увити една или две змии - символ, поставян на витрините на почти всички аптеки днес.

- Комплекса "Червената базилика", датириращ от 2 в.сл.Хр., е изграден от мрамор и дървени колонади. Базиликата е построена в чест на Египетските богове. Намира се на 1 км. от Акропола и двете й кули могат да бъдат видени и днес. Навремето под комплекса текъл малък поток, който служел за промиване на душата и за ритуално къпане.

- Селчук Минаре, построено през 14в.

- Чухурхан кервансарай (крайпътна странноприемница)

- Джамията Шадърванлъ от 1550г.

Известният с производството на килими, злато и памук град Бергама и днес е изключително желана туристическа дестинация, най-вече заради запазилите се във времето останки от древногръцкия културен център Пергам.

3.7
Общо гласували: 3
5 1
4 1
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати