Хилдесхайм

26.02.2013
Хилдесхайм, площад

Градът Хилдесхайм (Hildesheim) се намира в Долна Саксония, Германия. Разположен е на 30 км. от Хановер. Населението му е около 102 500 души и е един от най-старите градове в Долна Саксония.

През 815 г. градът става седалище на епархията на Хилдесхайм. С изграждането на катедралата, градът бързо се разраснал и през 983 г. получава от крал Ото Втори право на търговия. Сегашният пазар, който е втори в историята на града, е построен през 13 в. По това време в Хилдесхайм живеят около 5000 души. През 1542 г. градът става протестански, а през 1813г. след Наполеоновите войни, Хилдесхайм става част от кралство Хановер.

Старинни къщи в Св. Михаил в Хилдесхайм

По време на Втората Световна война, през 1945 г., градът е бомбардиран-около 30% от къщите са сринати до основи, а 45% са разрушени. Започва масово строителство след края на войната, но се запазват архитектурните паметници. През 1978 г. се открива Университетът Хилдесхайм, а през 1980 г започва реставрирането на стария исторически център.

Хилдесхайм е обявен за "град-музей" и е под закрилата на ЮНЕСКО. Хилдесхайм има какво да предложи на туристите. Градът е особено известен със своите църкви, най-популярни от които са катедралата Света Мария и църквата Свети Михаил.

Църквата Св. Михаил в Хилдесхайм

През 1985 г. ЮНЕСКО ги включва в списъка на световното културно наследство. И в двете църкви се съхраняват изключителен брой запазили се във времето паметници на историята и културата на града. В катедралата е запазена непокътната уникалната бронзова врата, датираща от 1015 г. и колоната на Исус Христос от 1020 г. В църквата Свети Михаил се намира монументалната картина от 13 в., която показва родословното дърво на християнството.

След 1000 годишния юбилей на Свети Михаил през 2010г, предстои още едно важно събитие-през 2015 г. градът Хинделсхайм ще отпразнува своя 1200 годишен юбилей. В чест на празника на града катедралата ще се реставрира и поради тази причина ще е затворена за посетители до август 2014 г. През това време колоната на Христос ще е изложена в църквата Свети Михаил.

Св. Михаил в Хилдесхайм

На няколко преки от катедралата се намира готическата църква "Св. Андреас", чиято кула достига 75 метра. За да се стигне до нея трябва да се изкачат 364 стъпала. Това е най-високата кула в Долна Саксония.

В центъра на Хилдесхайм се намира историческия Маркплац, който с реставрираната си след войната постройка, отново е притегателна сила за туристи.

Градът се състои предимно от стари къщи, сгради-паметници, много църкви, малки кафенета и магазини на големите вериги.

Музеите на Хилдесхайм съдържат експонати от световно величие. Римският музей е известен с колекцията си от древно египетски произведения. Градският музей на Хилдесхайм представя историята на града и околностите му.

Интерес представлява градината на Магдалена (Magdalenengarten), която е от времето на барока, но е реставрирана през 2003 и е обновена. Тук всяка година през юни се провежда градински фестивал. Тук се намира и розариума с над 1800 корена рози.

През цялата година в града се провеждат културни мероприятия- различни изложения, театрални постановки, концерти.

3
Общо 1 гласували
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати