Гьотинген

24.10.2013
Гьотинген

Гьотинген (Goettingen) е не много голям университетски град в Долна Саксония, Германия. През града минава река Лайне и високоскоростната железопътна линия Хановер-Вюрцбург. Той е столица на област Гьотинген и е с население от 130 000 души, като 25 000 от тях са студенти.

Освен като университетско градче Гьотинген е известен и с това, че е седалище на фирмата "Carl Zeiss" за фина оптика и едно от главните седалища на "Sartorius AG", занимаваща се с биотехнология и измервателно оборудване.

Градът произхожда от село, наречено Gutingi и е споменат писмено за първи път през 953 г. Той е създаден северозападно от това селище през периода 1150-1200 г. и наследява неговото име. През следващите векове се обособява Стар и Нов Град, като Стария се нарича Гьотинген, а новия Нойщад, които в течение на годините се съединяват и започват да носят общото име Гьотинген.

През Средновековието градът продължава да се разраства, построени са църквите "St.Marien", "St.Johannes", "St.Jacobi", "St.Nikolai", "Paulinerkirche" и др. Това се дължи на нарастващото икономическо значение на Гьотинген и на минаващата през него река Лайне, която се оказва добър търговски път. Развиват се предимно търговията с текстил и вълна.

През 1737 г. се създава университета Джордж Огуст от Джордж Втори Огуст, крал на Великобритания и Ирландия. В следващите години Гьотинген става част от Прусия, за кратко време се причислява към Вестфалия и накрая спада към провинция Хановер на Прусия.

По време на Втората Световна война университетът е принуден да освободи едни от най-добрите си преподаватели и студенти, тъй като са от еврейско потекло. Това го връща години назад във времето, забранено е даже да се използват откритията на Алберт Айнщайн, тъй като и той е евреин. Построената през Средновековието синагога е изгорена, а евреите прокудени от града.

Разрушения в архитектурата на Гьотинген почти няма, тъй като по време на войната е сключено неофициално споразумение университетски градове като Хайделберг и Гьотинген, както и Оксфорд и Кеймбридж да не се напад.

Днес градът е известен предимно със своя университет, който е дал образование на 45 носители на Нобелова награда и е един от най-добрите в Европа и е сравняван с университетите в Оксфорд, Кеймбридж и Хайделберг. От него са излезли много видни учени и възпитаници, като само малка част от тях са писателите братя Грим, физиците Макс Планк и Макс Борн, математиците Карл Гаус и Давид Хилберт, поета Хайнрих Хайне, философа Артур Шопенхауер, "железният канцлер" на втория Райх - Ото фон Бисмарк и бившия канцлер на Германия Герхард Шрьодер.

Университетът днес разполага с 13 факултета, около 2 500 професори и преподаватели и над 24 000 студенти. Въпреки създадените нови университетски постройки, все още може да се види Голямата аула и Паметникът На Вилхелм Четвърти, който е инвестирал в построяването ѝ.

Един от символите на Гьотинген се намира на Марктплац, на който е разположена чешма с бронзова скулптура на момиче с две гъски. Скулптурата се нарича Ganseliesel. Според традицията всеки студент завършил университета отива до чешмата с момичето, поднася ѝ цветя и я целува. Това се смята за най-целуваното момиче в цяла Германия.

Сред другите забележителности на града са института Макс Планк, Къщата на Бисмарк, Червената къща, Кметството, Бронзовата статуя на гологлавия Георг Кристоф, който е бил професор по философия и на който през зимата студентите винаги слагат шапка на главата му.

Центъра на Гьотинген е много привлекателно място за живот, съчетаващо в себе си средновековната архитектура и шумотевицата на студентския живот, а старите къщи са редом до съвременни кафенета, магазини и барове.

Photo by: Ali Ertürk

3.4
Общо 5 гласували
5 1
4 1
3 2
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Последни Новини

Последни Новини