Олденбург

28.01.2013
Олденбург

Олденбург (Oldenburg) е град, намиращ се в административна провинция Долна Саксония, Германия. В близост до него са разположени Бремен (на 45км.), Вилхелмсхафен (на 50км.), Оснабрюк (на 100км.), Гронинген ( на 110км) и Хамбург (на 170км). Населението на Олденбург е около 163 000 жители, а площта, която заема, е 102, 96 км². Така той се подрежда на четвърто място по големина след Хановер, Брауншвайг и Оснабрюк в област Долна Саксония.

Олденбург е университетски град и бивш град-резиденция, столица на някогашното херцогство, носещо същото име. След 2005г. той принадлежи към европейския метрополитен регион Бремен/Олденбург и така става един от 11-те метрополитни региона в Германия.

Градът има дълга история, връщаща ни далеч в миналото. Предполага се, че в днешните територии на Олденбург още през 7-8 в. е имало селище. За първи път е споменат през 1108 г. като Алденбург, а през 12 в. на същото място се изгражда водна крепост.

През 1345 г. изградената крепост получава градски права, продължават се действията около подобряването и укрепването на крепостта и крепостната стена.

През 1148 г граф Кристиан фон Олденбург става крал на Дания, а така и на Норвегия. Графство Олденбург придобива все по-голяма популярност.

През 1603 г. графство Олденбург преминава в ръцете на граф Антон Гюнтер, който нарежда част от замъка да бъде в стил барок. Графът е известен със страстта си по конете и именно от неговите опити произхожда така известната днес порода "Олденбург". Крепостта успява да остане незасегната от 30-годишната война.

Дворцовия площад Олденбург

През 1676 г. избухва пожар, дължащ се от удара на три мълнии едновременно. Почти целият град е разрушен, а останалите произведения на изкуството от замъка са откарани в Дания. Поради значимостта на местоположението на Олденбург от военна гледна точка, кралят на Дания нарежда построяването на нови укрепителни стени и принуждава местното население насилствено да се включи в тази работа.

През 1818г. градът е обявен за град "І-ва класа". Управлението му поема херцог Фридрих Аугуст и по негово време Олденбург придобива голям културен растеж.

Олденбург е първият немски град, в който националистите получават пълно мнозинство на проведените през 1932 г. избори. По време на войната всички евреи в областта са изгонени и изпратени по концлагери, а синагогата им е изгорена. Самият град не претърпява почти никакви щети, в сравнение с другите немски градове в Олденбург разрушените къщи са едва 130 на брой.

Тъй като градът е с многовековна история той разполага с много забележителности, многобройни музеи, театри и предлага множество културни мероприятия. Ето само някои от тях:

- Замък Олденбург, някогашна резиденция на графовете, е построен върху средновековна крепост в периода 1607-1615 г. Днес в него се помещава не по-малко известният музей "Landesmuseum Oldenburg";

- Природо-историческия музей, отворил врати през 1836г. благодарение на Фридрих Аугуст;

- Старото кметство от 1888г в нов готически и ренесансов стил;

- Къщата на граф Антон Гюнтер от 1682г, реставрирана през 1893, която сега е хотел;

- Църквите "Lambertkirche"(от 1237г.) и "Peterskirche" (от 1876г.);

- Старата гимназия на Олденбург, датираща от 1573 г.;

- Палата "Elizabeth- Anna- Palais" от 1896 г.;

- Централната гара на Олденбург, построена в нов стил през 1915 г.;

- Ботаническата градина и градината около двореца Олденбург.

4
Общо 4 гласували
5 2
4 0
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати