Оснабрюк

22.07.2013
Оснабрюк - кметство

Оснабрюк е старинен германски град, разположен в Долна Саксония. Намира се на границата между Северен Рейн - Вестфалия. След Хановер и Брауншвайг, той е третият по големина град в Долна Саксония. Населението му е 165 021 души.

Оснабрюк е важен транспортен център още в миналото. Поради удобното си местоположение, той възниква като търговско тържище. И днес от тук минават голяма част от европейските търговски пътища, което превръща Оснабрюк в Логистичен център. Градът има и добре развита авто- и металоиндустрия, развит е и бранша за преработване на хартия.

Градът е известен университетски град, тъй като в него пребивават 21 000 студенти.

Не е ясно как точно произлиза името на Оснабрюк, има най-различни теории за първата част "Osna", но е сигурно, че "Brück" идва от "Brücke", означаващо "мост" (моста над река Хазе).

Смята се, че Оснабрюк е възникнал през 780 г. като тържище в епископството и че е основан от Карл Велики. Превръща се в епископски център и през 1632г. се основава Gymnasium Carolinum - първата гимназия в Германия, в която децата учат и до днес.

Оснабрюк е най-известен в европейската история с битката на римляните с германските племена през 9в., когато войските на Арминий нанасят съкрушителен удар над римските войски, и с подписването на Вестфалския мирен договор през 1648г., който поставя край на 30-годишната война. Договорът е бил подписан първо в Мюнстер, а после и в Оснабрюк.

Градът е разделен на 23 градски части, всяка от които носи в себе си историята и културата на Оснабрюк, има свои музеи, театри и забележителности. Ето някои от тях:

Оснабрюк - Шарлотензее

- Кметството, което е символ на града, е построено през 1512 г. Работата по него продължава цели 25 г., изработено е в късно готически стил. Тук именно е подписан Вестфалския мирен договор и в залата на мира са изложени портрети на тогавашните делегати. Има дори портрет на краля-слънце Луи Каторз Четиринайсети, който тогава е бил на 10 години.

- Замъка Оснабрюк, който датира от втората половина на 17 в. и е в стил барок. Бил е резиденция на протестантското княжеско семейство на Ернст Аугуст и съпругата му Софи фон дер Пфалц.

- Кулата Bucksturm, построена през 13 в., за да служи за наблюдателна кула

- Катедралата "St. Peter", която е построена на мястото на съвсем старинна църква от 785 г. Строителството на днешната катедрала е извършено през периода 1218-1277 г.

- Църквата "St. Marien", построена специално за народа, а не за височайшите личности

- Средновековните манастири "Getrudenberg" и "Dominikanerkloster zym heiligen Kreuz"

Градът разполага с множество бронзови и направени от камък скулптури, без те да са посветени на някоя конкретна личност.

Сред известните музеи трябва да се споменат "Diözesanmuseum", "Erich Maria Remarque- Friedenszentrum", "Museum Industrikultur" и "Museum für Industriebahnen Osnabrück- Piesberg".

Градът разполага и със Зоологическа градина, която е създадена още през 1936 г. като приют за домашни любимци. За разходки и наслада на душата сред природата, Оснабрюк предлага на своите посетители и гости на града голямата 5 600 хектара Ботаническа градина.

3.3
Общо 4 гласували
5 0
4 1
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати