Херне

16.07.2013

Херне (Herne) е град в административна провинция Северен Рейн-Вестфалия, Германия. Разположен е в северната част на Рурската област между Бохум и Реклингхаузен. След Мюнхен и Берлин Херне е градът с най-висока гъстота на населението в Германия.

Град Херне

Херне е един от четирите основни центъра на Рурския район заедно с градовете Витен, Хатинген и Бохум. Жителите на града са 164 244. Става град чрез обединяването на няколко области, между които и някогашния град Ване-Айкел (Wanne-Eickel).

Херне получава градски права и статут на град през 1897 г. За първи път се споменава за града през 880 г., когато той е наричан "Haranni". През 1150 г. старонемското Haranni преминава на Hernen.

През периода 1614-1806 г. Херне е бранденбургска теритотория, а през 1815 г. попада в рамките на Прусия до 1844 г. Известният днес замък Щрюнкеде (Schloss Strünkede) е от 16 в. и 17 в. През 1857 г. е открито миньорското дело, което определя бъдещето на града.

По време на Втората Световна война евреите в Херне са прокудени, а синагогата-изгорена.

След войната Херне става известен като "златният град", тъй като всички хора от околностите идват в него да пазаруват и да се забавляват.

Забележителности в Херне

- Замъка Щрюнкеде, в който днес се помещава музея Emschertal. Първоначално на това място е имало крепост, за която се споменава през 1243 г. Имала е кули и водни канали. През 1951 г. се започва строежа на днешния замък, който приключва чак през 1664 г. Построен е в стил барок.

- Академията Mont-Ceniz, в която се намира института за квалификация към министерството

- Стадиона "Stadion am Schloss", който е построен през 1910 г. и някога е бил сред най-големите стадиони в Германия. Разполага с 32 000 места.

- Музея по археология, който е един от най-модерните археологически музеи в Европа

- Централните гари на Херне и Ване. Тъй като града се е образувал с обединяването на Херне и Ване, той разполага с две гари, които са истинско произведение на изкуството.

- Музея Emschertal, който е разположен в три отделни сгради. Една част от него се намира в замъка Щрюнкеде, градската галерия е в парка около замъка, а природонаучния музей е в градската част

- Сградата Flottmann-Hallen, която представлява културен център за модерно изкуство, за музика, танци, кабарета и изнасяне на театрални постановки

- Кметствата, които са две на брой. По-старото е от 1905г. и се намира във Ване, а новото е от 1912г.

- Постройката Teutoburgia, която се състои от 136 отделни постройки, представляващи едно хармонично единство.

През ноември в града се провежда фестивала Tage Alter Musik in Herne (Дни на старовремската музика в Херне).

При провеждане на социалистическо проучване град Херне е поставен на последно място от 83 германски града. Смята се, че причина за това е липсата на университети в града, както и на достатъчно заведения и клубове, в които човек да може да прекара свободното си време.

4.3
Общо 4 гласували
5 1
4 3
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати