Хале

16.07.2013
Град Хале

Хале (Halle) е най-големият град в административна провинция Саксония-Анхалт, Източна Германия. Разположен е на река Заале и е с население от 232 260 жители.

Хале е университетски град и основен център на образованието в Източна Германия.

Университетът в Хале-Витенберг е създаден през далечната 1694 година, слави се с юридическата си катедра. В момента броя на студентите в него е около 18 000. Сред известните личности, преподавали в него са Георг Кантор (Създателят на теорията на множествата), Карл Вернике (Вернике-Ареал), големият композитор Фридрих Хендел и Херман Ебингхаус (Откривателят на кривата за забравяне и учене).

Историята на града започва през 806 г., когато в днешните територии на Хале е построена крепост. Останките от нея и досега не могат да бъдат намерени.

През 961 г. в документ се споменават откритите тук солни води и соленото езеро, което е гордостта на Хеле. Така през 1961 г. градът отпразнува 1000 г. от създаването си.

Смята се, че името Хале има уелски корени и произхожда от "salann", което означава сол. Река Заале също носи германския корен за сол и историците твърдят, че в тези области се е извличала сол най-малко от Бронзовата епоха.

До 1680 г. градът е част от архиепископията на Магдебург, по-късно преминава към Бранденбург.

През 1744 г. наред с добива на сол, се развива и търговията с коприна.

През 1815 г. Хале преминава към пруската провинция Саксония.

По време на Втората световна война са убити над 1000 жители на Хале, 3600 сгради са разрушени, много са силно повредени.

Хале

След приключването на войната американски войски се нанасят в града, Червената кула е подпалена от артилерията и почти напълно унищожена.

След подписването на мирния договор Хале за кратко време е столица на провинция Саксония-Анхалт, което продължава до 1952 г., когато Източна Германия премахва тези административни разделения.

И днес градът продължава да е наричан "Град на солта", но наред с това прозвище може да предложи на своите гости и много интересни културни и архитектурни забележителности.

Забележителности в град Хале и околностите му:

- Замък Гебихенщайн (Giebichenstein), за който се споменава за първи път през 961. Разположен е на хълм над река Заале. В горната му част се помещава музей, а в долната се намира Университета за изкуство и дизайн "Гибихенщайн".

- Замъка Морицбург, построен между 1484 и 1503. Навремето е бил резиденция на архиепископите от Магдебург. По време на Тридесетгодишната война е разрушен и в продължение на векове остава в руини. В периода 1901-1913г.е реконструиран и днес е художествена галерия.

- Новата Резиденция (Neue Residenz), която е дворец в ранно-ренесансов стил, построен през периода 1531-1537 г.

- Църквата "Св. Богородица" (Marktkirche), наричана също и "Църквата на пазара", която е построена през 1529-1554 г. За построяването й са използвани материали от църквата "Св. Гертруда, датираща от 11 век и от по-старата църква" Св. Богородица "от 12-ти век. Намира се в близост до Червената кула

- Червената кула (Roter Turm), построена през периода 1418-1503г. Днес заедно с църквата "Св. Богородица" тя служи за ориентир в Крефелд

- Сградата Marktschlösschen, която е от късния Ренесанс. Днес в нея се помещават галерия и офис за туристическа информация

- Къщата на Хендел (Handel House), в която е роден Джордж Фредерик Хендел. През 1948 г. е превърната в музей

- Площада на Стария пазар с чешмата с магарето (1906/13), свързани с местна легенда

3.3
Общо 3 гласували
5 0
4 2
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати