Бамако

28.02.2013
Бамако, Мали

Бамако (Bamako) е столицата и най-големият град на Мали. Градът е разположен край река Нигер - третата по дължина река на Африка, която е и жизнена артерия на вътрешната западноафриканска държава. Населението на Бамако е около 1 800 000 жители с предградията. През 2006 г. столицата е обявена за най-бързо нарастващата по население в Африка и на шесто място в целия свят.

Бамако е относително млад град, който възниква като малко селище през 17 в. Името му произхожда от "Bambara", което означава "река с крокодили".

Бамако се разраства сравнително бързо. През 19-век Мали е колонизирана от Франция, което от една страна донася за държавата голяма тежест под формата на данъци и такси, но от друга страна тя бележи и напредък заради построяването на пътища, училища и болници.

Налаганите данъци принуждават земеделците да отглеждат продукти за износ - важен продукт за Мали става памука. Между Бамако и Дакара през 1923г. е построена железопътна линия.

Джамия, Сеноса

През 1960 г. държавата е вече независима и Бамако е обявен за столица. Днес Бамако е разделен основно на две части. В едната част на града се намират старите квартали и старите къщи, а в другата са новите сгради и хотели, които са с европейски облик.

Местните производители се занимават с текстил, месопреработка и металообработване. Има предприятия за безалкохолни напитки и мебели.

Тъй като през Бамако минава река Нигер, риболовът е изключително развит сред местното население. Реката е важна транспортна артерия заедно със Сенегал на запад. За няколко месеца между Куликоро и Гао по реката могат да минават големи параходи, но повечето стоки се превозват с дървени лодки, наречени пинаси.

Бамако, езеро

Изградената железопътна линия Бамако-Дакар е с дължина 642 км. Има и асфалтирано шосе, което води през Мопти до Гао. Други главни шосета свързват столицата с Уагадугу (Буркина Фасо) и Абиджан (Кот д`Ивоар). Бамако разполага и с международно летище. Трасетата през вътрешната делта на Нигер и в северната част на страната са проходими само с подходящи за целта коли.

Населението се състои от различни африкански народи, освен тях има и туареги, маври (араби) и рума. Около 80% от него изповядва сунитски ислям, около 18% са последователи на местни природни религии.

Бамако

Официалният език в Бамако и в цялата държава е френски, общият език на търговията е арабски. Бамбара е най-разпространеният племенен език, който се говори от около 60% от малийците.

В района на Бамако, наречен „Кулуба“ се намира президентския дворец, който си струва да бъде посетен. Тук се намира седалището на правителството и повечето обществени сгради и посолства.

Националната библиотека на Мали е построена през 1944 г. по време на френската колонизация. Първоначално тя се е казвала Institut Francais d`Afrique Noire, но след независимостта името й е променено. Тя съдържа повече от 60 000 произведения, включващи книги, вестници, аудио документи и дори софтуер.

Интерес за туристите представлява и джамията Bamako Grand Mosque, която се намира на централния площад. Тя е една от най-високите постройки в страната.

Кулата BCEAO е най-високата в цяла Западна Африка. Разположена е в центъра на Бамако и в нея се помещава банката Central Bank of West Afrikan States.

Столицата има и добре уредена Зоологическа градина. Ако желаете да посетите Бамако, трябва да знаете, че хотелите с международен стандарт са малко, а най-доброто време за посещение са месеците от ноември до февруари.

3.5
Общо 2 гласували
5 0
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Последни Новини

Последни Новини