Нджамена

19.08.2013

Нджамена е столица на Република Чад. Намира се в югозападната й част, близо до мястото, където река Шари се пресича с река Логон, точно на границата с Камерун. Тя е столица и на провинция Шари-Багирми. Населението й е от 738 000 души.

Официалните езици са френски и арабски, а вероизповеданието е ислям, християнство и местни религии.

Нджамена

Нджамена разполага с международно летище, което е и единствено в страната. Тук се намират Университетът на Чад (също единствен в Републиката), основан през 1971 г. и Националното училище по администрация, датиращо от 1963 г. Средният процент на неграмотност в цялата страна обаче е 52%.

По решение на правителството част от приходите от задвижения през 2003 г. проект за добив на нефт се инвестират в кампания по ограмотяване на населението и в изграждането на инфраструктурата на страната. С парите правителството иска да подобри медицинското обслужване и социалната инфраструктура, като строи пазари, улици и училища.

Днес Нджамена е важен административен център за Чад. Местното население се изхранва с търговия на добитък, сол, фурми и зърнени храни. От първостепенно значение за икономическото развитие на града е месопреработвателната промишленост. Освен нея са развити и памукотекстилната и текстилната промишленост.

Градът е основан през 1900 г. от французите под името Фор Лами.

Чад е присъден на Франция след Берлинската конференция (1884-1885), която разделя съществуващите тогава кралства, без да се съобразява с вече съществуващите граници между племената и етническата принадлежност на населението. По време на кратката колониална епоха в южната част на Чад се налага отглеждането на памук върху огромни площи, а в малкото училища, намиращи се предимно в териториите на днешната столица, се обучава избрано малцинство за нуждите на управлението.

Столицата възниква като рибарско селище, поради близостта си с река Шери. Оказва се обаче, че е на кръстопътя на керванджийските пътища, което допринася до неговото развитие.

През периода 1903–12 г. носещият все още името Фор Лами град, се превръща във военен център срещу царствата в Среден Судан. През периода на Втората световна война има пак стратегическо значение.

През 1960 г. Форт Лами е обявен за столица на Република Чад, а през 1973 г. приема името Нджамена.

Сред забележителностите на Нджамена са Голямата джамия, Катедралата, дело на французите, пребивавали тук по колониалните времена и останките от древната култура на сао.

При влизане в страната е необходим международен имунизационен паспорт с валидна имунизация против жълта [треска]. Препоръчва се имунизация против тетанус, дифтерия, хепатит А и полиомиелит. Има риск от малария.

Пътната мрежа е относително добре изградена само в столицата и около нея. Няма железопътни линии и обществен транспорт. На юг в страната преобладават черните пътища, които през дъждовния период са непроходими. На север най-важните транспортни средства все още са керваните с камили.

В Нджамена има хотели с международен стандарт, извън нея капацитетът на квартири е силно ограничен.

Най-подходящото време за посещение са месеците от декември до февруари.

3.3
Общо 3 гласували
5 0
4 1
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати