Никозия

25.03.2013
Никозия

Никозия, известна и като Левкозия (Nicosia/ Lefkosia) е столицата на Република Кипър. Населението й е 276 410 души. След падането на Берлинската стена, Никозия остава единствената разделена на две столица - едната й част е към Турция, а другата към Гърция.

Никозия има древна история, започваща още през 1192г., когато е била столица на кръстоносците. Дотогава е била известна като град Лидра. Бил е сравнително добре развит град и през 1489 г. е превзет от венецианците. След 1571 г. става част от Османската империя, а по-късно гръцко притежание.

Република Кипър успява да извоюва независимостта си едва през 1960г., когато Великобритания "позволява" на малката страна да поеме по своя път. Следва периодът на нова външна намеса- турската инвазия през 1974 г., който води до окупирането на северната част на острова. Окупацията, която продължава и до днес, носи много страдания и за двете народностни групи на острова. Въпреки това през 2004г. островната република е давана за пример сред страните-членки на ЕС. "Икономическото чудо" на Кипър и неговата функционираща демокрация са гарант за модерната европейска правова държава.

Никозия Акведукт

Никозия е разположена почти в централен Кипър, където склоновете на западната част от южното крило на равнината Морфу постепенно се покачват към масива Тродос, на който се извисява връх Олимп. Пейзажът е изключително китен и плодороден.

Никозия е най-важния търговски и промишлен център в Кипър. Местното население изнася готови облекла, занимава се с кожарство, керамика и др. В околността на града се отглеждат най-изнасяните от страната селскостопански продукти, каквито са житните култури и картофите, зеленчуци, маслини, цитрусови плодове и лозята. Благодарение на благоприятните климатични условия, на добрите почви и на модерното изкуствено напояване, Кипър и нейната столица отчитат всяка година добра реколта.

Освен с множеството забележителности, които тук са на всяка крачка, Никозия предразполага своите гости и със своята островна кухня - между Ориента и Запада. Предлаганите ястия тук са отражение на различни влияния. Наред с традиционните кипърски храни, на трапезата присъстват и подправките от Ориента. Традиционно ястие е мезе, като "Мезе" не е названието на определено ястие, а на множество и разнообразни продукти, обикновено нарязани на дребни парчета, които варират в зависимост от ресторанта и сезона.

В Никозия има хотели от световните вериги, както и туристически апартаменти, пансиони, вили, младежки хижи и къмпинги.

Никозия  Джамия Селими

Като цяло Кипър е целогодишна ваканционна дестинация, но имайте предвид, че месеците юли и август са прекалено горещи, а от декември до февруари падат обилни валежи.

Забележителности в Никозия:

- Старият акведукт (Old Nicosia aqueduct)

- Кипърския музей (Cyprus Archaeological Museum), в който се намира една от най-добрите археологически колекции в Средиземноморието. Тук се намират римската статуя от първи век от Новата Ера на Афродита и оригиналната мозайка Леда, както и каменната статуя на Зевс Гръмоносеца от Кити

- Джамията "Селими" (Selimiye Mosque), която е построена през 13в. от френските кръстоносци

- Музея на византийското изкуство ( Hadjigeorgakis Kornesios Mansion), в който се помещават над 200 икони, най-старите от които са от 11в.

- Класическия мотоциклетен музей, който доставя радост за окото на всички любители на мотоциклетите, без значение от възрастта им

- Венецианската порта ( Venetian walls of Nicosia)

- Симфоничният оркестър на столицата (Cyprus Symphony Orcestra)

- Музеят на бижутата, който се намира в Стария град и Ви разказва за историята на бижутерията от края на 19 в. до днес.

4.2
Общо 6 гласували
5 3
4 1
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати