Пиаченца

14.03.2013
Пиаченца замък

Град Пиаченца /Piacenza/ се намира в регион Емилия-Романя, Северна Италия. Разположен е на десния бряг на река По, на който има важно пристанище. Главен град е на провинция Пиаченца.

Пиаченца има древна история, започваща още с първите заселници на днешната му територия, които стъпват тук още през каменната и бронзовата епоха. От тях обаче не са останали значителни следи, които да заслужават особено внимание.

През 218 г. пр. Хр. тук се нанасят 6000 римляни, които основават колония на брега на река По и я наричат "Placentia", откъдето идва и днешното име на града. Колонията се разраства и успява да оцелее по време на Втората Пуническа война, когато войските на Пиаченца се изправят срещу Ханибал.

Пиаченца сграда

По време на републиканството и на кралското управление градът се превръща в развит център с важно пристанище. Това се дължи предимно на доброто му географско положение, тъй като е на пътя на Алпите и Рим.

През годините на Християнството започват да се издигат множество малки параклиси, които години по-късно са превърнати в красиви и величествени църкви.

Годините на Средновековието са свързани с множество нападения, предимно на германци, готи и византийци. По това време Пиаченца е водещ европейски център и апетитите за него са много. Развива се търговията, селското стопанство и като цяло икономиката му. Произведените кожи и текстил се продават на организирания в града панаир.

С провъзгласяването на Херцогство Ломбардия, Пиаченца е избран за административен център. Истинското му разцъфване обаче се случва през 19 в. След завоевателните походи на Наполеон Първи, цяла Северна Италия попада в негови ръце. През 1805 г. той се увенчава с титлата "крал на Италия". По време на френското управление Пиаченца процъфтява.

Пиаченца

По време на двете световни войни градът дава също своите жертви. През Първата Световна война са убити 600 души, но през Втората тяхната бройка е 4000, като в това число влизат и изчезналите. През 1996 г. градът получава Златен медал от президента за своите заслуги в борбата срещу фашизма и нацизма.

Освен със своите архитектурни забележителности град Пиаченца е известен със своята кухня и с ароматните си вина. Навсякъде около града има лозови насаждения и макар в количествено отношение предимство в производството на вино да има Южна Италия, където се постигат много високи добиви, отбраните италиански вина идват от Северна Италия.

Забележителности в Пиаченца и около него:

- Градския музей, в който е картината на Сандро Ботичели Богородица с Младенеца и Св.Йоан Кръстител;

- Площад Piazza Cavalli, като в превод Cavalli означава коне. Кръстен е така заради двете бронзови статуи на коне, които са дело на Alessandro Farnese;

- Католическата катедрала Duomu di Piacentza, която е построена между 1122-1233 г. в ломбардски и романски стил;

- Базиликата San't Antonio, датираща от 350 г.;

- Двореца Palazzo Comunale, който е известен и като Il Gotico. Построен е през 1281 г. за седалище на правителството;

- Абатството Сан Коломбано, намиращо се в Бобио в близост до Пиаченца.

Смята се, че криптата му има особено енергийно излъчване, от което минават оплакванията от главоболие.

4.6
Общо 8 гласували
5 6
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Последни Новини

Последни Новини