Колчестър

13.06.2013
Град Колчестър

Град Колчестър (Colchester) се намира в графство Есекс, Източна Англия, на около 80 км. от Лондон. Това е най-старият град в историята на кралството, който освен древно минало и уникално архитектурно наследство предлага на туристите и множество съвременни атракции.

Разположеният около река Коулн град е с население от около 110 000 жители. Всяка година той е посещаван от над 4 500 000 туристи, дошли да разгледат старата крепост на Колчестър, центъра му, зоологическата градина, Констабъл парк или просто да се отдадат на шопинг в множеството бутикови магазини.

Като най-старият град във Великобритания, Колчестър разкрива на гостите си своята над 2000 годишна история. Можете да я споделите, разглеждайки множеството музеи, спечелили няколко международни награди. В тях се намират колекции и екземпляри, важни не само за самия град, но имащи и световно значение за историята на човечеството.

На територията на днешния център на града пристига император Клавдий, който прекарвайки само 16 дни из тези земи, решава да основе град, наречен Camulodunum. На най-високата част на града се построява крепост и така сформиралият се град става за известно време столица на новосъздадената римска провинция във Великобритания.

По-голяма част от населението на града е съставена от войници, чиято задача е да образоват местното население. Построяват се големи публични сгради, сенат и театър. По-късно са изградени и крепостни стени около града, като две трети от тях могат да бъдат видени и днес. Те всъщност са части от най-старата крепостна стена в историята на Великобритания.

В Колчестър се намира и една отнай-старите английски християнски църкви, която датира от 4 в. Разположена е в края на централните гробища. Има туристическа информация, разказваща нейната история.

Замък Колчестър

Според археологически разкопки градът е бил важен търговски център, имал е поне 8 храма, театър, водохранилище, над 40 грънчарски ателиета и развит индустриален комплекс за производство на стъклени и метални пособия.

Всичко това можете да научите в музея на Колчестърската крепост, намиращ се в самото сърце на града. Туристически обиколки с гид се правят ежедневно, така че се възползвайте да се информирате за древната история на града.

През 2004 г. благодарение на опитни археолози са открити останки от единственият в Англия римски цирк. Предстои неговата реконструкция, която ще бъде още една туристическа атракция за града.

Град Колчестър е известен и като университетски град, тъй като в близост до него се намира University of Essex, който е създаден през 1965 г. Университетът е разположен сред красивата природа на графство Есекс.

Той е сред водещите университети в Обединеното кралство в областта на хуманитарните и социалните науки, а постиженията в обучението по социология, икономика, политически науки и лингвистика са сред най-добрите в Европа. По качество на обучението е класифициран на 7-мо място в Англия. Понастоящем в него се обучават около 11 000 студенти от над 130 страни.

Градът е известен и със своя представителен отбор Колчестър Юнайтед. Той е не играе в Шампионска Лига, но през сезон 2006-2007 г. стигат до десето място в Чемпиъншип, задминавайки Норич Сити. Отборът е основан през 1937 и от 2008 г. играе на новия си стадион "Колчестър Къмюнити".

4.3
Общо гласували: 3
5 2
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Последни Новини

Последни Новини