Краснодар

05.03.2013
Краснодар

Краснодар (Krasnodar) е град в Русия с население от над 746 000 души. Територията, на която е разположен днешният град Краснодар, е била обитавана от хора от четвърти век преди новата ера. На мястото, където днес се намира град Краснодар, се е намирал град от древното Боспорско царство.

Според археологически проучвания през пети век преди новата ера са живеели около две хиляди души в този древен град. Археолозите постоянно откриват нови артефакти, свързани с историята на древния град от Боспорското царство.

Днес Краснодар е мощен културен и икономически център. Градът е основан през 1793 година на брега на река Кубан. Той е основан от черноморски казаци (Chernomorsky kazacs), които през 1792 година получават земите от река Кубан до Азовско море от руската императрица Екатерина Втора.

Тя има дарява земите за вечни времена, а те основават град Екатеринодар (Yekaterinodar). Градът е основан като военна крепост и е наречен на името на руската императрица, която е дала земята като дар. Затова името на града означава дар от Екатерина.

Град Краснодар

През 1867 година крепостта, около която се разраства голямо селище, получава статут на град. Построяването на железницата в северната част на Кавказ допринася за увеличаването на населението на града и за бързото му икономическо развитие.

Градът бързо се превръща в мощен промишлен, търговски и транспортен център. В края на деветнадесети век в града има осем църкви и няколко хотели, над двеста магазина, а също така и над сто увеселителни заведения.

По това време е построена величествената катедрала на Света Екатерина, както и обелиск с височина четиринадесет метра, който се издига в чест на двеста годишния юбилей от създаването на Кубанската войска. В началото на двадесети век този обелиск е разрушен, а през двадесет и първи век е възстановен в предишния си блясък. През 1920 година името на града е сменено.

Краснодар, Русия

След Втората световна война Екатеринодар, който вече се нарича по това време Краснодар, се възстановява и бързо се превръща в културен и образователен център. Създават се много научни институти.

Сред големите забележителности на града е водната кула, която се намира в историческия център на Краснодар. Катедралата на света Екатерина е една от най-големите катедрали на територията на цяла Русия и е много красива.

Туристите не пропускат да посетят историческо-археологическият музей-резерват и етнографския музей на града. В Краснодар функционира литературен музей, който представя на посетителите уникални старинни книги.

В Краснодар се намира единственият музей на културизма в Русия. В него могат да се видят саморъчно направени тренажори, които са били използвани по времето, когато културизмът е бил забранен спорт в Русия.

В града се извисява паметник на руската императрица Екатерина Втора, създаден през 1906 година. През 1920 година е бил премахнат, а през 2006 година е бил възстановен.

В Краснодар има паметник на портмонето, който носи финансов късмет на всеки, който седне върху него.

3.8
Общо 4 гласували
5 0
4 3
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати