Град Норич

11.03.2013
Град Норич

Град Норич (Norwich) се намира в графство Норфолк, Източна Англия. Той е сред предпочитаните туристически дестинация на острова, тъй като разполага с изключително красива природа, пълен е с исторически и архитектурни забележителности, известна шопинг дестинация е и благодарение на големия си университет, е наситен от най-различни културни мероприятия.

Град Норич има древна история, започваща с римляните. Те основават на територията на днешния град регионална столица, която наричат Venta Icenorum.

През 5-7 в. в района се нанасят англо-саксонци, които създават градовете Westwic и Northwic. Името на днешния град идва именно от името на древния англо-саксонски град. С течение на годините градовете и околните села се сливат и се създава Норич.

Норич, Англия

Древният град се превръща в един от най-големите търговски центрове на Източна Англия. Разполагал е дори със собствен монетен двор.

По-късно с нашествието на викингите старият град е изгорен и на негово място се вдига нов, в който се усеща силното културно влияние на викингския народ. По това време Норич е сред най-големите градове в Англия, разполагащ с 25 църкви и население между 5000 и 10 000 души.

През Средновековието градът се занимава предимно с износ на вълна, която по това време е изключително търсена. Благодарение на доброто предлагане, което успява да осигури Норич, той става сред най-търсените градове на този продукт. Изграждат се търговски връзки с други страни от Стария континент и градът забогатява за отрицателно време. Населението се увеличава и започват годините на усилено строителство.

През Средновековието са изградени повечето от историческите и архитектурните забележителности в Норич, които са разположени в центъра на града. Сред най-забележителните от тях са замъка Норич и Норичката катедрала. Размерите на замъка са толкова впечатляващи и навремето се е наложило събарянето на 98 къщи, за да се освободи достатъчно терен.

Крайбрежие на Норич

Норичката катедрала е построена през 12 век и е сред най-посещаваните туристически обекти в цяла Източна Англия. Броят на останалите църкви е толкова голям, че местното население се шегува, че в града има по една църква за всяка седмица в годината и по един пъб за всеки ден.

Сред именитите архитекти, изменили облика на града, са Томас Айвъри и Джордж Скипър. Дело на Айвъри са Осмоъгълната църква, Сградата на събранието и къщата Света Елена. Джордж Скипър е местен архитект, чийто подпис е поставен на сградата на Норичкия съюз. Тази величествена сграда се намира на ул. Сърей. Друг негов шедьовър, който не може да не бъде споменат, е Кралската художествена галерия ар нуво.

Забележителностите в Норич са на всяка крачка и е най-добре да си купите подробен пътеводител, за да изберете кои места да посетите. Ако искате да разгледате всички забележителности, ще ви трябва поне един месец в този пълен с история и забележителности град.

Замъка Норич

Освен като туристическа дестинация, предназначена за хора, любители на архитектурата, Норич е известен и със своите първокласни магазини, които обаче затварят в 18 ч. Той е сред десетте най-известни шопинг дестинации във Великобритания и освен с качествените си дрехи и обувки е популярен и със своя Норички пазар, който е сред най-мащабните в Англия.

За футболните запалянковци интерес представлява стадиона "Кероу Роуд", на който се приемат мачове на ФК Норич Сити, с прякор Канарчетата. Те често попадат в асансьора на Висшата Лига и са сред любимите английски футболни отбори.

Норич е красив град независимо какъв сезон е. Ако искате да съчетаете обаче културната разходка с някое по-интересно събитие, е най-добре да го посетите през септември. Тогава се провежда Фестивала на културите. Статистиката сочи, че всеки десети в Норич е чужденец, което довежда до откриването на този фестивал. Идеята е да се покаже, как новодошлите в Норич обогатяват неговия културен облик и го превръщат в един невероятно интересен град.

4.2
Общо 6 гласували
5 3
4 1
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати