Модена

16.04.2013
Модена

Град Модена се намира в южната част на долината на река По, Северна Италия. Той е главен град на провинция Модена и е населяван от около 185 000 души. Градът е известен със своята богата история и култура, с несравнимата си архитектура и с това, че е родно място на Павароти. Освен това Модена е наричана и "Градът на двигателите" заради срещащите се тук на всеки ъгъл луксозни коли, както и с превъзходната си кухня, станала популярна по цял свят.

Историята на Модена започва през 183 г., когато е обявена за римска колония на име Мутина. По-късно териториите на днешния град стават важен стратегически пункт, тъй като оттук минава главния римски път Виа Емилия, който пресича източната и западната част на Римската империя. По време на кризата на империята, градът запада, а честите наводнения, особено това през 6 в., способства за това и по-голяма част от населението се премества.

Сен Джордж Модена

Около век по-късно градът се възражда, за което свидетелстват изградените крепостни стени, направени през 9 в. През 1099 г. започва строежа на Катедралата в Модена, която е символ на града и основната му забележителност.

През 12 и 13 в. градът редува възход и падение, тъй като играе важна роля за почти всички политически събития през този период.

Катедралата в Модена

След 1598 г. става столица на херцогство Д'Есте, а накрая влиза в пределите на Република Италия.

Днес Модена често е наричана "Червеният град", тъй като по-старите постройки в центъра на града са изградени от червеникави тухли. Това се дължи на факта, че наоколо няма каменоломни и дълго време това е единственият достъпен материал.

Освен като "Червеният град" Модена е известна и като "Градът на двигателите", тъй като тук са разположени главните офиси на почти всички производители на спортни автомобили. Не се изненадвайте ако в рамките на един ден покрай вас профучат различни модели на Ферари, Мазерати, Ламборгини и Пагани. Тук, освен легендарният оперен певец Лучано Павароти, който е погребан в Моденската катедрала, е роден и Енцо Ферари-основател на марката Ферари.

Град Модена

От архитектурните забележителности в Модена можете да започнете с най-впечатляващата постройка- Моденската катедрала. Тя е истински шедьовър на ранното римско изкуство и е включена в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство. Можете да посетите внушителната сграда на Италианската Военна Академия, както и Моденския Университет.

Той е създаден през 1175 г. и е един от най-старите в Италия. Освен множеството църкви и исторически постройки, впечатляващи със своята средновековна архитектура, интерес представлява и фонтана в центъра на града, както и статуята на Персей. Градът е богат на много галерии, ателиета и музеи, в които ще можете да научите повече за историята му и за известните творци, свързани с Модена.

След като сте стигнали до "Градът на двигателите" няма как да не пробвате и другата причина Модена да е толкова известен - кухнята му. Кулинарията на Модена е сред най-разнообразните и с богата фантазия в Италия. Основните ястия се приготвят от морски продукти, а специалитетите от треска, змиорка и мерлуза.

Като цяло рецептурникът на местните поставя на първо място от рибите треската, която е най-традиционната риба тук. Естествено ако не сте почитател на рибните ястия, можете да пробвате и класическата италианска кухня, в която присъства както месото, така и вегетарианските ястия.

Най-добре е да посетите Модена през пролетта или есента. през летните месеци температурите в града често се качват до 40 градуса по Целзий, а зимите са студени и често мъгливи.

3.5
Общо 2 гласували
5 0
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати