Алкала де Енарес

01.04.2013
Алкала де Енарес

Град Алкала де Енарес (Alcalá de Henares), който е известен и като Алкала де Хенарес, се намира в автономната област на Мадрид, Испания. През него минава река Енарес и в превод името му означава "Цитадела на Енарес".

Алкала де Енарес е населяван от около 204 000 души и е известен по света най-вече като родното място на Мигел де Сервантес- великолепният автор на Дон Кихот, както и със своя университет Алкала де Енарес, в който е създадена граматиката на испанския книжовен език. Заради многото исторически и културни забележителности, криещи се в него, той е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство.

Историята на град Алкала де Енарес започва още през бронзовата ера. През 1 в. пр. Хр. в областта на днешния град се заселват римляни, които основават селище, наречено Комплуум. По време на управление на Октавиан Август то се развива и се превръща във важен транспортен и военен център. Със своето стремглаво развитие той става желано място за живот и хора от съседни области се насочват към него, докато накрая се превръща в дом за над 10 000 души - рядко срещано явление за този период от време. През този период Комплуум е единственият град около Мадрид.

Град Алкала де Енарес

През 8 в. Алкала де Енарес е завладян от маврите и остава тяхна собственост до 1118 г. По време на управление от християните градът отново процъфтява и се превръща в център на евреите и маврите. Тогава са построени голяма част от историческите сгради в центъра на града, които днес са под егидата на ЮНЕСКО. Често посещавана дестинация е и от кастилските крале, за които е изградена резиденция, в която да отсядат при пътешествията си в южната посока.

Алкала де Енарес става особено популярен като родно място на световноизвестния класически писател Мигел де Сервантес, чиято книга "Приключенията на Дон Кихот" фигурира в учебниците по литература на всички европейски държави. Забележителният романист и драматург е роден на 29 септември 1547 година и кръстен в местната енорийска църква Света Богородица Голяма. Макар в по-късните си години Сервантес да напуска Алкала де Енарес, той остава неизменно свързан с неговото име. Великият писател изиграва значително роля във формирането на испанския език и той често е споменаван като „езикът на Сервантес“.

Градът е известен и с това, че през 1492 г. „Casa de la Entrevista“ се срещат Христофор Колумб и Изабела Кастилска. Целта на срещата е обсъждане на пътуването до Америка на Колумб, чието име досега никой не е чувал.

Алкала де Енарес е популярен и с основания през 1499 г. Университет Алакала де Енарес, който става известен като мястото, в което е създадена граматиката на испанския книжовен език, а през 16 в. и 17 в. се превръща в едно от най-големите учебни и научни средища в Европа. Това продължава до 1836 г. когато университет е преместен в Мадрид вече под името Universidad Complutense de Madrid.

Алкала де Хенарес

Повечето забележителности в Алкала де Енарес са съсредоточени в стария му град. Ето само някои от тях:

- Архиепископската резиденция, в която се помещава архивът на Светата инквизиция;

- Готическият дворец, датиращ от 1136 г.;

- Църквата Сан Илдефонсо, в която се е намирала гробницата на кардинал Хименес, но по-късно е преместена в столицата на Испания;

- Домът на Мигел де Сервантес, който днес е превърнат в музей;

- Университетът и колеж Сан Илдефонсо;

- Площад Сервантес;

- Цистерианския манастир свети Бернар и мн. др.

Намиращият се в южната част на Месета Сентрал и само на 35 км. разстояние от столицата на Испания, Алкала де Енарес е лесно достъпна туристическа дестинация, която предлага на всекиму по нещо. Той е подходящ за посещение през цялата година, но е най-добре да го посетите през пролетта. На 23 април градът става особено оживен, тъй като тогава се връчва най-авторитетната награда в света в областта на испаноезичната литература. Тя има дълго минало и носи името на признатия от всички държави за незабравим писател - Мигел де Сервантес.

4.5
Общо 4 гласували
5 2
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати