Град-музей Аргирокастро

26.04.2013
Аргирокастро

Градът-музей Аргирокастро (Gjirokastеr) в Албания, за разлика от някои градове-музеи, е населен – в него живеят над 43 000 души. Аргирокастро се намира в историческата местност Епир (Epirus).

Градът-музей Аргирокастро е част от световното наследство на ЮНЕСКО (UNESCO). Градът е много ценен заради архитектурните паметници от времето на Османската империя. Градът се намира в близост до река Дрино (Drino). Над града се извисява величествено крепостта Аргирокастро, благодарение на което градът е получил своето име.

На гръцки името означавало сребърна крепост. С това име градът станал известен през четиринадесети век, когато е бил под егидата на Византийската империя. Не е ясно кога точно е била издигната крепостта, дала името на града. Това е станало между четвърти и първи век преди новата ера.

Около крепостта постепенно възникнало и се разраснало селище, което през дванадесети век получило статут на град. В крепостта Аргирокастро на всеки пет години се организира пищен фолклорен фестивал. В крепостта се намира музеят на оръжието на града.

Град Музей Аргирокастро

Крепостта много пъти се е променяла и към нея са добавяни архитектурни елементи. Най-голямо разширение крепостта получила по времето на османския владетел Али паша, който бил управител на Епир през деветнадесети век. Той успял да укрепи влиянието си, като се оженил за наследница на знатен албански род. Али паша използвал крепостта за контрол на северната част на целия район около града.

Крепостта дълго време била използвана като отбранително съоръжение, но след това била превърната в затвор. Подът на затвора бил покрит с остри камъни, за да се увеличат страданията на затворниците. През двадесети век затворът се превръща за място за изтърпяване на наказания на политически затворници, но през 1968 година е закрит.

В Аргирокастро е имало акведукти, които са били направени по времето на Али паша. Те обаче са били разрушени по неясни причини през тридесетте години на двадесети век и след това са използвани за павиране на улици.

Преди да стане част от османската империя, градът е бил управляван от албанския владетел Зенебиши ( Zenebishi). В началото на двадесети век градът става отново албански. Градът-музей Аргирокастро е с великолепен архитектурен облик, тъй като в него са се вплели елементи от ислямския свят.

В града са се запазили много от характерните за османско време къщи от типа на кули. В града са се запазили добре над триста вили, които са построени по архитектурните канони от османско време, но голяма част от тях са частна собственост.

Сред забележителните сгради в град Аргирокастро е Пазарната джамия и старата турска баня, както и няколко по-малки джамии. Получаването на статут на град-музей е спасило град Аргирокастро от застрояване с нови сгради, което се е отразило пагубно върху някои от другите старинни албански градове.

В град Аргирокастро има много гръцки църкви, тъй като градът дълго време е бил под гръцко влияние. В близост до град Аргирокастро е открит огромен древноримски амфитеатър.

4.3
Общо 3 гласували
5 1
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати