Страсбург

03.04.2013
Страсбург

Страсбург е пристанищен град, разположен на левия бряг на река Рейн, Източна Франция. Той е център на департамент Ба Рен, намиращ се в Елзас. След Дуисбург в Германия, Страсбург е второто по големина пристанище на реката. Като туристическа дестинация градът е известен освен с множеството архитектурни и исторически забележителности, включени в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство и с това, че е седалище на голям брой важни европейски институции.

В Страсбург се намират седалищата на Съвета на Европа, на Европейския парламент, на Европейския Съюз, на Европейския омбудсман и на Еврокорпуса. Част от тях могат да бъдат посетени, но предварителната резервация за организирани посещения трябва да се направи поне 2 месеца по-рано. Разходката около внушителните сгради обаче също оставя незабравими впечатления.

Като средновековен град, архитектурните и исторически паметници в Страсбург са прекалено много, за да бъдат изброени. Целият му център предлага невероятна средновековна архитектура, която е включена в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство. Предлагат се множество музеи, които впечатляват не само с броя си, но и с разнообразието от експонати, които се намират в тях.

Европейски Парламент Страсбург

За любителите на природата Страсбург може да предложи едни от най-красивите и добре поддържани паркове, по-известните от които са Паркът на Оранжерията (Parc de l'Orangerie), в който има мини-зоологическа градина и неокласически замък, паркът на Цитаделата ( Parc de la Citadelle) с останки на крепост от 17 в. и Университетската ботаническа градина (Jardin botanique de l'Université ), която датира от 1881 г.

Основните забележителности в Страсбург са:

- Катедралата Нотр Дам, в която се намира популярният астрономически часовник, показващ позициите на слънцето и луната и техните затъмнения. Самата катедрала е в готически стил и до 1874 г. със своите 142 м. е била най-високата катедрала в света. Облицована е с розов мрамор и предлага уникална гледка на града, ако ви се изкачват множеството стъпала до най-горния й етаж.

- Протестантската църква Eglise Saint-Pierre-le-Jeune Protestant, в която има останали руини от параклис, датиращ от 11 в. и крипта от 17 в.

Град Страсбург

- Готическата църква Свето Тома, в която се намира изработения от Годфрид Зилберман орган, на който някога е свирил Волфганг Амадеус Моцарт.

- Европейският парламент, в който се предлагат групови посещения по време на месечните сесии. Те продължават между два и три часа и са водени от гид, който обяснява за ролята и работата на парламента. Тези посещения обаче трябва да бъдат насрочени минимум два-три месеца предварително.

- Районът "Малката Франция", който е разположен покрай река Ил. Със своите тесни павирани улички, средновековни постройки и реномирани ресторанти, той е една от основните атракции на Страсбург. Тук са разположени и т. нар. Покрити мостове- Ponts Couverts, които са изградени през 14 в. като част от градските укрепления. Те вече не са покрити, но наблюдателните им кули са изцяло запазени.

- Пивоварна Хайнекен, в която ще можете да пробвате излязла току-що от още работещата фабрика бира и да разберете много за самия производственият процес.

- Музей на шоколада (Le musée du chocolat), в който след обиколката, която струва 8 евро, ще получите 100 гр. фин луксозен шоколад.

- Къщата Камерцел (Kammerzell), която е категоризирана като най-красивата къща в града. Някога служела за търговия, днес тя е превърната в луксозен ресторант, който (ако можете да си го позволите) горещо се препоръчва да бъде посетен. Разположена е на Place de la Cathédrale.

Страсбург може да бъде посещаван целогодишно, но през лятото, когато времето е и най-приятно за разходки, градът се препълва от туристи.

3.4
Общо 5 гласували
5 0
4 3
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати