Мистра

25.06.2013
Мистра

Мистра (Mystras) се намира в Гърция. Мистра, който всъщност представлява развалините на древен византийски (byzantine) град, е част от световното наследство на ЮНЕСКО (UNESCO). До руините се намира село Мистра, което е с население от над 4600 души.

Древният град Мистра се намира на полуостров Пелопонес (Peloponnese) и е посещаван от любители на античността. Град Мистра е разположен край град Спарта (Sparta), върху планината Тайгетос (Taygetos). Мистра е изпълнявала дълго време функцията на политически и културен център на Византийската империя.

Средновековният град Мистра е бил основан през 1249 година от кръстоносците. През четиринадесети и петнадесети век градът, който притежавал вече величествена крепост и отбранителни съоръжения, бил столица на деспотата на Мореа, известен и като деспотата на Мистра.

Крепостта, която била построена в град Мистра, служела за защита от набезите на планинците. Това решение било взето от Гийом Втори Вилардуен, който всъщност бил човекът, решил да се основе град Мистра точно на това място.

Мистра, Гърция

Гйиом Втори Вилардуен заповядал крепостта да е достатъчно мощна, за да спре нападение дори от добре въоръжени врагове. Около тази крепост много бързо се разраснал цял град, към който се устремили жителите на съседните райони, привлечени от възможността да са защитени и да живеят по-добре.

През четиринадесети век било построено допълнително отбранително съоръжение, което разделило град Мистра на две. Така градът започнал да се дели териториално на Горна Мистра и Долна Мистра.

През четиринадесети и петнадесети век градът е процъфтявал. По това време е построен манастирът Бронтохион (Brontochion). Разцветът на града се дължал и на факта, че той бил обявен за втори по значение град след византийската столица Константинопол (Constantinople).

Заради това владетелите на Византия използвали крепостта, построена от Гийом Вилардуен, за свой дворец, който префасонирали по свой вкус. През четиринадесети век била построена църквата на манастира Периблептос (Peribleptos), която била украсена с разкошни фрески.

В град Мистра се събирали философи от много места, за да обменят мисли. Смята се, че някои от творците и философите, живели в град Мистра, пряко са повлияли върху развитието на Ренесанса в Италия. Град Мистра служел като място за живеене на последния византийски император – Константин Единадесети Палайологос.

В средата на петнадесети век градът бил превзет от османски (osman) войски. През седемнадесети и осемнадесети век градът бил окупиран от венецианци. Османското владичество в града продължило до тридесетте години на деветнадесети век. Тогава градът бил напълно изоставен. Градът станал гръцки след войната за независимост на Гърция, но така и не бил населен отново.

Днес град Мистра представлява музей под открито небе, който привлича огромно количество туристи от цял свят. Те с интерес разглеждат руините на средновековната крепост и отбранителните съоръжения.

4
Общо 4 гласували
5 1
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати