Банска Щявница

29.03.2013
Банска Щявница

Град Банска Щявница (Banska Stiavnica) се намира в Банскобистришкия край на Южна Словакия. Освен със своя запазен ренесансов вид на стария си град, с множеството църкви и замъци, които са превърнали града в любимо място на много учени и инженери, той е известен и със своите чудатости. Заради древната си история, ненадмината архитектура и запазени традиции, Банска Щявница е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство.

Няма точни данни кога е създаден града, но се знае, че не е по-късно от 1238 г. Изникването му е свързано с богатите залежи на полезни изкопаеми, сред които златна и сребърна руда. Примамени от богатството на селището много хора се заселили тук то постепенно се развило, като още през втората половина на 12 век. се превръща в оживено място. Според историческите източници още през 1217 г. крал Андрей Втори Унгарски получава около 75 килограма сребро от новообразувалото се градче. Добивът се превърнал в основен поминък на населението, а през 1740 г. от териториите на днешна Банска Щявница са добити рекордните 600 килограма злато и 23 000 кг. сребро.

Благодарение на природните ресурси, както и на доброто управление и организация на града Банска Щявница се превръща в център на миньорството в Европа. Тук е създаден първият технически университет в света и първото миньорско училище в пределите на тогавашното Унгарско кралство.

Банска Щявница Къщи

Богатството на Банска Щявница довело и до оформянето на красивия му център. Повечето сгради са смесица от различни стилове, като най-много се отличава ренесансовия архитектурен стил в стария център на града. Забележителности в Банска Щявница има на всяка крачка и ще изброим само малка част от тях:

- Двата замъка на Банска Щявица. Единият датира от 13 в. и е обграден със защитна стена, а в целия комплекс има гробище и църква. Другият замък е построен за защитна крепост и навремето е имало стража, който на всеки 15 минути е известявал, че не спи на поста си. Отскоро тази традиция е възобновена и е една от най-големите атракции в града.

- Миньорския музей, който предлага разходка под земята на 433 м. дълбочина и разкрива много за някогашните мини и работата в тях;

Град Банска Щявница

- Параклиса "Свети Михаил", който е най-старата сграда в града и паметника "Света Троица" изграден в бароков стил;

- Малките изкуствени езера, наричани "тайхи", които се намират в близост до града. Те са били 60 на брой и са служели за целите на мините. Днес се използват за разхлада през топлите летни месеци;

- Романската ротонда, която се състои от две части – над земята има параклис, а под него е издълбан коридор;

- Вратата Пиаска, която е част от крепостната стена и е най-старата от общо трите главни порти.

Сред чудатостите, свързани с Банска Щявница няма как да не споменем часовника на кметството. Само местните хора могат да ви кажат колко е часа, защото стрелките му с разменени - малката показа минутите, а голямата часа. Според някои това се дължи на обяснението, че след като един час е по-дълъг от една минута, то и голямата стрелка би трябвало да показва часа. Каквато и да е причината, имайте предвид този факт, ако бързате за среща и нямате под ръка верен часовник.

Другата чудатост, свързана с Банска Щявница се дължи на неравните му терени. Заради огромната разлика в земните нива често ще си мислите, че влизате на първи етаж на къщата, а се оказва, че сте на последния и трябва да слизате надолу. Също така заради голямата денивелация често покриви на някои къщи се оказват на нивото на градините на други и хората връзвали домашните си животни на комините на чуждите къщи.

Град Банска Щявица е подходящ за посещение през цялата година и предлага различни варианти за настаняване- от луксозни хотели до частни квартири. Не се колебайте да включите това интересно и живописно място в списъка на любимите ви дестинации.

4.3
Общо 4 гласували
5 2
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати