Кронщад

29.05.2013
Град Кронщад

Град Кронщад (Kronshtadt) е пристанищен град, разположен на остров Котлин в Балтийско море. Той е крепостен град с най-укрепеното в света морско пристанище, което е и основното за Санкт Петербутг.

Основан е от Петър Велики, а оформянето на стария му център е ръководено от прадядото на световноизвестния писател Пушкин. Заради всички тези фактори, превърнали Кронщад в забележителен град, старият му център е включен от ЮНЕСКО в списъка за световно наследство.

Град Кронщад е основан през 1703 г. след като Петър Велики превзема острова, бивше владение на Швеция. Името му идва от немските думи Krone, означаваща корона и Stadt, в превод- град. Тъй като идеята за създаването на града е свързана с целта да служи като защита за морските подстъпи към Санкт Петербург, работата по изграждане на защитните укрепления започва още на следващата година.

Огромните укрепления са направени от дъбови колони, пълни с камъни, които са разположени в морето, изграждайки множество островчета. На тях са разположени всички охранителни съоръжения, които на практика правят достъпа до Санкт Петербург невъзможен.

Голяма част от тези съоръжения са се запазили и до днес и са известни като Форт Кронщад. Той се състои от 17 укрепления и множество помощни постройки и фарове, най-известният сред които е фар Толбухин.

Катедралата в Кронщад

Днес Кронщад, който е известен и като "Град на воинската слава", заради протеклите в него множество исторически събития, е оживен град, населяван от 43 000 души. Заради масивните укрепителни съоръжения, които го превръщат в най-укрепеното пристанище в света, както и заради множеството архитектурни шедьоври в центъра му, той често е посещаван от туристи. За това способства и факта, че се намира само на 30 км. от Санкт Петербург.

В Кронщад сред основните събития е честването на традиционните дни на Св. Йоан Кронщадски. Той е символ на града, тъй като приживе е създал Дома на трудолюбието, в който безработните и бедните хора получавали материална помощ и работа. В миналото градът е бил основен пилигримски център на православието, а Св. Йоан Кронщадски е уважаван далеч извън пределите на Кронщад. И днес в негова чест всяка година в града се стичат множество поклонници от цяла Русия.

Ако решите да пътувате до град Кронщад, не забравяйте, че целият му стар град съдържа множество представителни сгради, исторически паметници и църкви, и трябва да имате достатъчно време, за да го разгледате. Освен крепостта на Кронщад и Форт Кронщад, другият символ на града е Морската катедрала. Това е храма на Морския събор, който през 2013 г. празнува своята 100-годишнина. Построен е в чест на 200-годишнината на Русия и е осветен през 1913 г.

Негов патрон е Свети Николай, покровител на моряците. Внушителната сграда е с позлатени куполи и е направена по образец на църквата Света София в Истанбул. Изградена е изцяло от мрамор с позлатени елементи, а интериорът й е богато украсен с мозайки и рисунки. Днес сградата изглежда превъзходно, тъй като наскоро е завършила започналата през 2009 г. реставрация.

Най-доброто време да посетите Кронщад е през лятото, тъй като в тази част на континента зимите са наистина много сурови и студени. Можете да тръгнете с автобус от Санкт Петербург или да пътувате по вода. Такива маршрути се правят всекидневно и не е нужно да си правите предварителна резервация.

4.6
Общо 5 гласували
5 3
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати