Алта

29.05.2013
Град Алта

Град Алта (Alta)е разположен на река Алтаелва и е най-големият град в област Фюлке Финмарк, Норвегия. Той е популярна туристическа дестинация в Норвегия най-вече заради древното си минало, за което доказват откритите тук скални рисунки, датиращи от около 4000 -6000 г. пр. н. е., както и заради уникалните гледки, които предлага Северното сияние през зимните месеци. Заради географското си местоположение от средата на май до средата на юли слънцето в Алта въобще не залязва, а от средата на ноември до средата на януари не изгрява.

Има данни, че териториите на днешна Алта са населявани още преди около 8000 г. пр. н. е., което го нарежда сред най-древните населени места в Норвегия. Като селище се основава през 1704 г., но поради скромния брой хора, живеещи в него, получава статут на град едва през 1999 г.

Днес Алта е оживено място, като на няколко пъти през годината увеличава населението си заради пристигащите туристи. Няма определени месеци за това, тъй като някои гости на града предпочитат по-мекото време на летния сезон, през който могат спокойно да се разходят из града и да посетят една от най-големите му забележителности - древните скални рисунки.

Романтиците и любителите на снежната природа, както и практикуващите зимни спортове, идват пък заради уникалните пейзажи, които предлага Полярното северно сияние.

Алта спокойно може да се нарече студентски град, тъй като тук се намира Финмаркския университет, което го превръща в един от най-значимите образователни и научни центрове в Северна Норвегия.

Рисунки в Алта, Норвегия

Освен със своите културни забележителности Алта може да се похвали и със забележителна природа. Обградена е от високи хълмове и планини, покрити със зелени гори или снежнобели снегове. По време на Втората Световна война голяма част от населението на града, което е принудено да напусне родните си домове, намира укритие именно в многото закътани пещери в околностите на града.

Основни забележителности в град Алта:

- Скалните петроглифи Алта, които са открити в близост до града. Това са уникални рисунки, завещани на града от древността. На тях са изобразени множество праисторически сцени, което ги превръща във важен източник на информация за отдавна отминалите дни. поради историческата си стойност те са включени в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство. За Норвегия те са единствен по рода си праисторически обект.

Предполага се, че огромната колекция от петроглифи датира от 4000-6000 г. пр. н. е. В нея са включени над 5000 рисунки, които са открити в над 45 обекта. В близост до най-големият е изграден музей, който през 1993 г. получава титлата на Европейски музей на годината.

- Катедралата на Полярното сияние, която е завършена през 2012 г. Идеята занейното построяване е тя да символизира феномена на арктическото полярно сияние - феномен, който си личи и от архитектурата й. Тя е висока 47 метра и има спираловидна форма, която опира в камбанарията й. Изградена е от бетон, дърво и стъкло, а горните прозорци са направени така, че да осветяват цялата стена зад олтара. Катедралата може да побере 350 души и освен като църква, тя служи и за провеждане на изложби и извънучилищни класни занятия

- Обсерваторията в планина Хилде, която е първата обсерватория за Северното полярно сияние и се намира на 904 м. надм. височина. Тя е изиграла изключително важна роля за събиране на информация в областта на метеорологията и геофизиката.

- Кофиорд, намиращ се на около 20 км. от Алта. Това е известен миньорски град, който до 20 в. е бил сред основните миньорски центрове във Финмарк. Автентичният му вид се е запазил и до днес и е обект на голям интерес от страна на туристите.

В зависимост от това с каква цел желаете да посетите Алта, можете да изберете и подходящият за вас сезон. Градът е лесно достъпен, тъй като има ежедневни самолетни полети от Осло, а самото летище на града се намира само на 4 км. от центъра му.

4
Общо гласували: 4
5 2
4 0
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати