Павловск

09.08.2013
Павловск

Павловск (Pavlovsk) е град в Русия с население от на 16 000 души. Град Павловск се намира в близост до центъра на град Санкт Петербург (St Petersburg). Историческият център на град Павловск е част от световното наследство на ЮНЕСКО (UNESCO).

Районът, в който днес се намира град Павловск, е бил обитаван от хора от древни времена, но през тринадесети век се е издигнала мощна дървена крепост. Районът на град Павловск е бил любимо място на руската императрица Екатерина Втора (Catherine II), която пристигала тук с големи компании, за да ловува.

Специално за императрицата и нейната свита били построени ловджийски къщи от дърво, които били предназначени за почивка по време на лова. От тези дървени къщи не е останало нищо – едната е била разрушена по време на Втората световна, а другата е била изцяло разглобена.

На мястото на днешния град Павловск през 1777 година е било основано село Павловско (Pavlovskoye), което е носело името на сина на императрицата – бъдещия император Павел (Paul).

Тя му подарила земите в този район и веднага след основаването на селото били построени две къщи, предназначени за Павел и за съпругата му. През 1786 година на мястото на къщата на бъдещия император се издигнал разкошния Павловски (Pavlovsky)дворец.

Павловск, Русия

По това време вече е била завършена църквата Света Мария Магдалена (St Mary Magdalene), до която се издигали болница и приют за бедни. Две години след построяването на Павловския дворец императорът подарил цялото село и двореца на съпругата си, за да я ползва за резиденция. Самият той предпочел да използва за резиденция Гатчина (Gatchina).

През 1796 година император Павел дарил село Павловско със статут на град. Веднага започва обновяване и разширяване на Павловския дворец, където започват да се организират пищни балове и приеми.

През 1797 година на мястото, където се е издигала къщата на императора, е била издигната крепостта Бип (Bip), която е служела за организиране на забавления и през лятото е изпълнявала функцията на дом за придворните.

След смъртта на императора съпругата му живее в Павловския дворец, и по това време сградата достига до най-голям разкош. По това време се облагородяват и паркът пред двореца, в който се издига ботаническа градина. През 1828 година, след смъртта на императрицата, дворецът запада, тъй като вече не се използва за императорска резиденция.

След това владението на град Павловск се поема от княз Михаил (Michael), който е по-малък брат на руския император Николай Първи (Nicholas I). Той урежда построяването на приют за сираци, както и построяването на училище.

През тридесетте години на деветнадесети век между Павловск и Царско село (Tzarskoye selo) е изградена железница, която е била напълно безплатна. За целта е била изградена специална Музикална гара. На тази гара постоянно се организират концерти, на които диригенти са световноизвестни композитори.

През 1849 година пред двореца е бил издигнат паметник на Павел Първи. По това време Павловск вече е любимо вилна зона на много богаташи и аристократи.

По време на Втората световна война голяма част от ценностите в двореца са били скрити на тайни места. Това е било мъдро решение, тъй като и паркът и дворецът са били разрушени по време на войната. По това време дворецът е изпълнявал функцията на музей, след като през 1917 година е бил национализиран. Немските окупатори изгорили двореца и изсекли над 60 000 дървета, взривили мостовете и разрушили сградите в парка пред двореца.

Възстановителните работи започнали през 1946 година и продължили до средата на седемдесетте години. В парка до двореца може да се види Мавзолеят на съпруга, посветен на Павел Първи. Монументът е направен в стила на гръцките храмове. В парка може да се види и колоната Краят на света, която е направена от розов мрамор.

4
Общо 2 гласували
5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати