Оаксака де Хуарес

11.06.2013
Оаксака де Хуарес, Мексико

Мексиканският град Оаксака де Хуарес (Oaxaca de Juárez) е столица на едноименни щат, който се намира в южната част на страната. Намира се в изключително плодородната долина Оаксака, поради което голяма част от населението се занимава със земеделие. Градът е известен най-вече с прекрасния си център, с вкусната кухня, с намиращия се в близост древен град Оаксака на сапотеките, както и че тук са живели Бенито Хуарес и Порфирио Диас - личности, повлияли силно на историческите събития в Мексико.

Благодарение на плодородната долина, в която е разположен града, Оаксака е областта с най-силно развито зърнопроизводство. Отглеждат се най-различни плодове и зеленчуци, сред които и известните чушки "Чили". Населението е заето и в областта на риболова и производството на текила и мескала.

Оаксака е спокоен университетски град, който макар и да е населяван от около 530 000 души, е едно от най-тихите и приятни кътчета, които можете да посетите. Повечето улици в града са малки калдъръмени пътечки, които се провират сред ниските пъстроцветни постройки, по-голяма част от които са ниски едноетажни къщи с красиви цветни дворове.

В центъра на града се намира катедралата, която освен с красотата си е известна и с красивата градина, от която е заобиколена. Тя служи за изходен пункт към забележителностите в града.

Оаксака де Хуарес

Щат Оаксака е известен като територия, населявана някога от сапотеките, известни и като запотеките. Това са древни племена, създали процъфтяваща цивилизация, преди да дойдат европейците и да разрушат голяма част от храмовете им.

В близост до град Оаксака се намира Монте Албан, който крие в себе си ценни съкровища, датиращи от около 6 в. пр. н. е. Това е най-древният град в Мексико, който е населен още преди установяването на маите на полуостров Юкатан и е основна туристическа атракция в региона. В него са разположени няколко пирамиди, повечето от които тристепенни.

По стените им са изобразени образи на грозни същества, приличащи на хора. Предполага се, че те символизират популярните тогава кръвосмешения сред народите и служат за вид предупреждение за последиците от това. Според други историци това са обикновени хора, които са си сложили маски, тъй като участват в някакъв религиозен ритуал.

При появяването на ацтеките в Монте Албан, те започват да наричат столицата на сапотеките Уакшака, което обяснява и името на днешния град и щат Оаксака. Продължението идва от Бенито Хуарес, който управлява успешно страната до 1862 г. Умира като народен любимец и градът започва да се нарича Оаксака де Хуарес.

Град Оаксака де Хуарес

Друго археологическо находище, намиращо се в близост до града, е Виля Ермоса. Това селище е било обитавано от олмеките, които са първите заселници в Мексико. То е от голям интерес за историците и археолозите, които се надяват да направят още разкрития за тази древна цивилизация, предшественик на маите.

Ако искате да се отдадете на кулинарни изживявания, посетете ресторант "Ла Примавера", намиращ се до катедралата. Можете да си поръчате Пълнени чили с орехов сос, които въпреки названието си са по-скоро пикантни, отколкото люти. Друго традиционно ястие е "Пиян боб със сос Софрито". Пробвайте местната текила, която тук се пие по всяко време на деня.

Оаксака е известен като града на мескала - пак напитка, приготвяна от агаве, но с доста по-умерен вкус. Става популярна най вече поради поставянето на червей в бутилката с мескал, който живее в сърцевината на растението магей. Тази напитка е безцветна или с леко жълтеникав цвят.

Като всеки мексикански град и в Оаксака се провеждат множество празници и фестивали. Особено популярен е "Корпус Кристи", който съвпада с периода на сеитбата. Той е смесица от католическите и езическите вярвания и традиции, които в този район са смесени от векове и съвпада с най-подходящият сезон за посещение на Оаксака де Хуарес.

3.3
Общо 4 гласували
5 0
4 2
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати