Крайова

22.05.2013
Крайова

Крайова (Craiova) е румънски град с население от над 243 000 души. Градът се намира в район Олтения (Oltenia) и е разположен на река Жиу (Jiu). Град Крайова се намира в окръг Долж (Dolj). На мястото, където е разположен градът, е имало старинно римско селище. Римляните са построили крепост, която е била от тухли и камъни. Римляните са нарекли селището Пелендава (Pelendava).

Според археологически свидетелства на мястото, където днес се намира град Крайова, е имало голям град още в периода на ранното Средновековие. През четиринадесети век градът е бил известен като голям търговски център. През шестнадесети век районът бил управляван от наследници на фамилията Крайовещи (Craiovesti), която била известна с политическото си влияние.

Град Крайова е бил извоюван от турците от принц Мирча Първи (Mircea I). Това допринася за доброто икономическо развитие на града. В края на осемнадесети век градът е бил изпепелен от османските войски. Преди това той е бил известен като мощен търговски център. През деветнадесети век е времето на разцвет на град Крайова.

Той продължава да се развива като мощен търговски център, където се търгува с различни държави. По това време са построени много важни сгради в града, сред които голямо количество църкви. Градът продължава да се развива с бурни темпове и през двадесети век, като в средата на века стартира разцветът на машиностроенето.

Жителите на града се гордеят с голямото количество добре запазени исторически паметници. Сред основните забележителности на град Крайова е катедралата на свети Димитър (St. Demetrius), която е построена през осемнадесети век, както и църквата на манастира Козуна (Kozunа) – тя е построена през петнадесети век и се смята за най-старата сграда в града.

Град Крайова

Сред интересните сгради е църквата на мадона Дуду (Мadona Dudu), която е построена в средата на осемнадесети век и е известна с красивите си мозайки. В града може да се види художественият музей на Крайова, който е бил построен през деветнадесети век по проект на френски архитект. В музея се съхраняват ценни произведения на изкуството на известни румънски творци, създавали шедьоврите си преди повече от век.

За туристите е интересна къщата Банией (Bаniei), която е построена в края на седемнадесети век. В къщата е разположен етнографският музей.

Интерес представлява и музеят на Олтения, който е създаден в началото на двадесети век и е посветен на обичаите и традициите в района, част от които са останали непроменени през вековете.

В Крайова има разкошна ботаническа градина, която е създадена в средата на двадесети век. Тя е основана от специалиста по ботаника Александру Буя (Alexandru Buia) като част от селскостопанския факултет на университета в града. В ботаническата градина могат да се видят много интересни местни видове растения, както и екзотични видове растителност.

Паркът на Николае Романеску (Nicolae Romanescu) е любимо място за разходки на жителите на град Крайова, както и на туристите, които пристигат в него от различни кътчета на света. Паркът носи името на бивш кмет на града, по чиято идея е създаден. Разкошният парк е направен по проект на френски архитект в началото на двадесети век.

4
Общо 4 гласували
5 1
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати