Франкфорт

27.05.2013
Франкфорт

Американският град Франкфорт (Frankfort), столица на щат Кентъки и окръжен център на окръг Кентъки, е разположен в красивата долина около река Кентъки. Въпреки че е столица на щат той е сред малките градове в САЩ с население наброяващо около 30 000 души.

Разделен е на четири части от криволичещата през града река, която преминава по средата на центъра му. Той не е сред известните туристически дестинации, въпреки че със сигурност има с какво да се похвали.

Тук се произвежда световноизвестното уиски Kentucky Bourbon, а посетителите на града могат да направят организирана обиколка на някоя от фабриките му и да проследят процеса на направата му. Също така градът разполага с няколко прелестни църкви, с историческият университет на Кентъки, с интересни музеи и с незабравима природа.

Не е ясно точно как започва историята на Франкфорт, но се знае, че през 80-те години на 18 век тук вече започва да се оформя селище. Предполага се, че името на града идва от името на един от първите заселници Стивън Франк и в превод Франкфорд означава Брод на Франк. През 1786 г. официално се споменава за съществуването на град Франкфорт, който през 1794 г. вече е обявен за столица на Кентъки.

Град Франкфорт

Първите заселници се настаняват от северната страна на река Кентъки и днес тук се намират най-старите квартали на града. Постепенно се заемат и южните части и градът приема окончателните си размери, като е изчислено, че днес той заема площ от 37, 9 кв. км.

Природата около града е особено красива през пролетта и лятото, когато гористите хълмове са в ярки зелени цветове. В много части на града пониква трева по самите улици и му придава неустоим романтичен чар. Разходете се из парка Commonweatlh Gardens, в който се отглеждат овощни дръвчета, плодове и зеленчуци.

Целта му е да покаже на хората, че домашно отглежданата храна, без намесата на различни химикали, е много по-вкусна от тази, която се продава по магазините.

Впечатление във Франкфорт прави старият капитолий, който е дело на Гиджън Шрйок, популярен архитект от Кентъки. Сградата е завършена през 1830 г. и включва в себе си величествено самоносещо се каменно стълбище. Днес в нея се намира Музеят на историческото общество.

Ако сте почитатели на религиозният туризъм две църкви във Франкфорт определено заслужават да се видят. Това е Първата Баптистка църква, която е най-голямата църква в града, предназначена за Афро-американци. Тя е построена още през 1833 г. и в нея е проповядвал и самият Мартин Лутер Кинг.

Другият храм е романо-католическата църква Good Shepherd, която датира от 1850 г. Тя е изключително красива и често е посещавана не само от вярващи, но и от много туристи, дошли на посещение в града.

Градът е известен с Щатския университет на Кентъки (Kentucky State University), тъй като той е сред историческите университети, в които преобладава африканското население. Можете да посетите красивата му сграда като част от обиколката Ви из града.

Можете да посетите Франкфорт по всяко време на годината, но ако искате да отседнете в някой от по-хубавите хотели е добре да си направите предварително резервация.

4.3
Общо 3 гласували
5 1
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати