Санта Мария де Фейра

14.10.2013
Санта Мария де Фейра, Португалия

Португалия е сред известните туристически дестинации, но незнайно защо повечето туристи се насочват към големите градове и не обръщат внимание на по-малките, които също могат да предложат едно невероятно изкарване на почивката Ви. Идеален пример за това е и Санта Мария де Фейра (Santa Maria da Feira).

Макар и не толкова популярен сред чужденците, този град се радва на голямо внимание от страна на местните жители. Това е така, защото те са наясно какво очарования крие, колко много забележителности може да предложи и какви незабравими спомени ще остави у всеки, решил да го посети.

Санта Мария де Фейра е разположен в района на Авейро и има население от около 135 000 души. Той е сравнително тих и спокоен град, но в никакъв случай не е скучен.

От направени в района археологически находки става ясно, че тук е имало заселници много преди нашата ера. По време на настъпването на римляните към Иберийския полуостров тук се създава укрепен район, който да служи като военен пост.

След като започва упадъка на Римската империя през ранното Средновековие, районът се превръща в апетитна хапка за вестготите и маврите, които започват да си оспорват територията, но окончателната дума е на Кралство Португалия.

Под негово управление селището започва бързо да се развива, а заради благоприятното си географско разположение скоро се превръща в основен търговски център. Санта Мария дe Фейра получава статут на град през 1514 г.

Санта Мария де Фейра

Градът разполага с безброй исторически паметници и архитектурни шедьоври, но безспорно основен фокус за туристите е величествената крепост. Изграждането й започва през 868 г., когато на власт е крал Алфонсо Трети. Замъкът има неправилна овална форма и е построен на хълм, от който се открива невероятна гледка към града.

Непревземаемата крепост получава статут на паметник на архитектурата още през 1881 г., но може да бъде посещавана едва от средата на миналия век. Причина за това е продължилото десетилетия обновяване, за което се изисква и солидна финансова подкрепа. Днес крепостта е под закрилата на държавата и се счита за един от най-важните архитектурни шедьоври на своето време.

В градът можете да посетите няколко музея, но най-богат е Общинският музей. Той предлага огромна колекция от артефакти, разкриващи важни момента от историята, живота, обичаите и традициите, царящи в Санта Мария дe Фeйра.

Градът разполага не само с архитектурни забележителности и с музеи, но и с множество хотели, търговски центрове, ресторанти и магазини. На своите гости предлага уникален уелнес център, в който можете на спокойствие на де отдадете на няколко здравни спа процедури.

Особено прекрасно излъчване придобива града по време на 10-дневния фестивал. Ще можете да се потопите в атмосферата на Средновековието и да се почувствате като рицар. Центърът на града се превръща в едно необичайно оживено място, на което ще срещнете всякакви амбулантни търговци, ковачи, пекари, продавачи и палячовци.

Древната крепост се превръща в платформа за всякакви сцени от Средновековието, от които ще можете да научите много за някогашния живот тук. Шоуто се допълва от акробати и музиканти, жонгльори и гълтачи на огън. Билетите обикновено са около 1 или 2 евро, което като цена е достъпно за всеки турист.

Можете да посетите Санта Мария де Фeйра по всяко време на годината, защото тя е еднакво красива и през лятото, и през зимата.

4
Общо гласували: 5
5 2
4 1
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати